NOS NieuwsAangepast

Ontslag na vlucht voor ebola

Tien Liberiaanse ambtenaren zijn ontslagen, omdat ze vluchtten voor Ebola. Volgens de president van het land verlieten ze Liberia zonder geldige reden.

Nadat de ambtenaren waren gevlucht, waarschuwde de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf ze al: wie niet binnen een week terugkwam naar Liberia was zijn baan kwijt. De ambtenaren bleven weg, dus besloot de president haar medewerkers te ontslaan. Door niet terug te komen hebben de tien zich "ongevoelig getoond voor onze nationale tragedie", zei Johnson. Onder de ontslagen ambtenaren waren twee onderministers van justitie.

Strijd tegen ebola

Naast Liberia kampen onder andere ook Sierra Leone en Guinee met de ziekte. Tot nu toe stierven 2400 mensen aan ebola. Liberia heeft de VS inmiddels om hulp gevraagd. Zonder Amerikaanse hulp zal Liberia de strijd tegen ebola verliezen, schreef president Johnson in een brief aan Obama.

Nick Zwinkels (uiterst links) en zijn collega Erdi Huizenga (uiterst rechts) zijn misschien besmet met het ebolavirus

Mogelijk besmette Nederlanders

Twee Nederlandse artsen, die mogelijk besmet zijn met het ebolavirus, komen dit weekend terug naar Nederland. Nick Zwinkels en Erdi Huizenga werkten in een ziekenhuis in Sierra Leone. Afgelopen weekend kwamen daar patiënten binnen met de eerste symptomen van ebola. Een verpleegkundige in het ziekenhuis overleed al aan de ziekte.

Of de artsen zelf ook besmet zijn, wordt pas over twee weken bekend. Ze vertonen zelf nog geen symptomen van de ziekte, maar de incubatietijd van ebola kan soms drie weken duren. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegt in ieder geval klaar te zijn voor de opvang van de artsen: ze probeert een experimenteel geneesmiddel tegen ebola naar Nederland te halen.

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl