NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea: 6 jaar dwangarbeid voor Amerikaan

De 24-jarige Matthew Miller is in Noord-Korea veroordeeld tot zes jaar dwangarbeid. Miller verscheen voor het Noord-Koreaanse hooggerechtshof, dat betekent dat hij niet in hoger beroep kan. Hij is veroordeeld voor 'vijandelijkheden tegen de staat'.

Visum doormidden

Miller zit sinds april dit jaar vast in Noord-Korea. Hij zou zijn opgepakt wegens een "grove schending van de rechtsorde". Volgens Noord-Korea wilde de man op 10 april met een toeristenvisum Noord-Korea binnenkomen, maar scheurde hij zijn visum ineens doormidden en schreeuwde hij dat hij asiel wilde in Noord-Korea.

Nieuwszender CNN mocht hem kort geleden interviewen. Miller zei dat hij schuldig was en dat hij zijn excuses aan de Noord-Koreaanse regering had aangeboden. Hem was verteld dat hij pas tijdens het proces zou horen waar hij van beschuldigd werd.

Andere Amerikanen

De verwachting is dat een andere Amerikaan, de 56-jarige Jeffrew Fowle, ook snel voor de rechter moet komen. Hij is opgepakt omdat hij ergens een bijbel zou hebben achtergelaten.

Kenneth Bae is de derde Amerikaan die vastzit in Noord-Korea. Hij is veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid.

Afgeslagen

De VS heeft de Noord-Koreanen meerdere keren gezegd dat ze een onderhandelaar naar Pyongyang willen sturen. Het aanbod is steeds afgeslagen.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl