NOS NieuwsAangepast

"Bizar en raar": nieuwe regels voor au pairs

De nieuwe regels voor au pairs vallen niet in goede aarde. De VVD noemt ze bizar en D66 vindt ze raar.

Au pairs in Nederland mogen voortaan nog maar twintig uur per week werken, in plaats van dertig. En ze mogen maximaal vier uur per dag in de weer zijn.

Dat was dertig uur per week, maar uit onderzoek blijkt dat au pairs vaak meer uren werken. En is niet de bedoeling, hebben staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) en minister Asscher (Sociale Zaken) besloten:

Au pairs mogen niet als werknemer worden gezien of als fulltime oppas fungeren. Het uitgangspunt van de au-pairregeling is culturele uitwisseling. In ruil voor zakgeld en verblijf bij een gastgezin mag de au pair licht huishoudelijk werk verrichten.

Licht werk dus, en niet te veel. En omdat Teeven en Asscher het culturele aspect zo belangrijk vinden, moeten au pairs voortaan verplicht een cursus Nederland volgen.

Raar en bizar

Bij VVD en D66 vinden ze het maar raar. Bizar zelfs, zegt VVD'er Azmani.

En bij D66 stellen ze voor de taalcursus te schrappen en de au pairs naar toeristische hotspots te sturen. "Laat ze in hun vrije tijd naar de Zaanse Schans, de Keukenhof of de Tilburgse kermis gaan in plaats van naar een klaslokaal", zegt D66-Kamerlid Van Weyenberg.

Het is niet voor het eerst dat de omstandigheden van au pairs worden bekeken. In 2011 verscherpte de Immigratie- en Naturalisatiedienst het toezicht bij enkele au-pairbureaus's, omdat de die niet genoeg letten op de werkdruk van de au pairs.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl