NOS NieuwsAangepast

Wonder: vrouw met gat in hersenen leeft

De röntgenfoto's van de vrouw. Het zwarte gedeelte markeert het ontbreken van de cerebellum | Feng Yu et al

Een Chinese vrouw van 24 leeft. En dat is een wonder. Zonder dat ook maar iemand het doorhad, mist ze namelijk al haar hele leven een belangrijk deel van haar hersenen.

Artsen ontdekten het zogenoemde cerebellum na een bezoek aan het ziekenhuis. Ze was duizelig en misselijk en vertelde de artsen dat ze al langer vreemde klachten had. Zo kon de Chinese niet lopen tot haar zevende en was ze de eerste zes jaar van haar leven onverstaanbaar.

Nadat er een scan was gemaakt van haar hersenen, kwam de oorzaak naar boven. De ruimte waar bij vrijwel iedereen de 'kleine hersenen' zitten, was bij de Chinese gevuld met hersenvocht, meldt New Scientist.

Dronken

Het gebied dat de vrouw mist, is slechts tien procent van de totale hersencapaciteit, maar bevat wel 50 procent van het totale aantal neuronen. Deze lichaamscellen zijn behoorlijk belangrijk in ons zenuwstelsel.

De belangrijkste taak van het cerebellum is namelijk om je evenwicht te bewaren en ervoor te zorgen dat je soepeltjes beweegt. Misschien herken je 't wel: als je veel gedronken hebt, werkt dat gedeelte van de hersenen minder lekker. Ook helpt het cerebellum bij de ontwikkeling van je spraak.

Problemen in de kleine hersenen kunnen zorgen voor ernstige psychische stoornissen, bewegingsstoornissen, epilepsie of een fatale ophoging van vocht in de hersenen. Tot nu toe komt de vrouw er goed vanaf en heeft ze nauwelijks klachten. Dat komt omdat de rest van haar hersenen bepaalde functies hebben overgenomen.

Op twee handen te tellen

Er zijn slecht negen mensen bekend bij wie hun hele cerebellum ontbreekt. Vaak sterven ze jong en wordt pas bij de autopsie ontdekt dat er een belangrijk gedeelte van de hersenen mist. Maar niet bij deze patiënte dus.

Onderzoeker Mario Manto wrijft in zijn handen met de ontdekking. "Het wordt interessant om uit te zoeken op wat voor manier de hersenen de ontbreken van hersendelen compenseert."

Door: Merlijn

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl