NOS NieuwsAangepast

Maleisische onderzoekers naar rampplek MH17

Dertig Maleisische politiemensen zijn onderweg naar Kiev om verder te zoeken naar menselijke resten van de ramp met vlucht MH17. Wanneer ze beginnen met zoeken, is nog niet duidelijk. De Maleisische minister van Defensie ging zaterdag al naar Oekraïne om te overleggen over het wel of niet doorgaan van het onderzoek.

Pierre Crom/ ANP

Samen met Australië wil het land vaart achter het onderzoek zetten, omdat ze bewijs willen verzamelen - want alleen daarmee kan je de daders voor de rechter slepen. Ze willen het gebied verder uitkammen, voordat de winter invalt.

Nederland standby

Nederland wil het onderzoek in het rampgebied ook weer oppakken, maar volgens minister Opstelten gebeurt dat pas als de situatie stabiel en veilig is. Er staan wel dertig mensen klaar om opnieuw het rampgebied te kunnen doorzoeken.

Pierre Crom/ ANP

In het gebied leek het rustig dankzij het staakt-het-vuren dat sinds vrijdag van kracht is, maar er wordt alweer gevochten. In de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn gisteren explosies gehoord. Ook vandaag lijkt het onrustig. Inwoners van Donetsk en Marioepol hoorden vanochtend explosies en schoten in de buitenwijken.

Strafrechtelijk onderzoek

De Maleisische minister van Defensie gaat later deze week naar Moskou en Amsterdam om te praten over het strafrechtelijk onderzoek naar de crash. De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt morgen met de eerste resultaten van het onderzoek.

Pierre Crom/ ANP

Identificatie

In de Korporaal Van Oudheusdenkazerne zijn inmiddels 193 lichamen geidentificeerd. In totaal kwamen 298 passagiers om het leven bij de ramp.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl