NOS NieuwsAangepast

Geplunderde ouders krijgen geld van Google

Candy Crush

Extra vogeltjes in Angry Bird of een hint bij Candy Crush. Na de aankoop of installatie van een appje moet je vaak nog je portemonnee trekken voor 'in-app aankopen'. Heel ingewikkeld is dat niet en volgens een Amerikaanse waakhond was het zelfs veel te makkelijk. Nu moet Google een fors bedrag terugbetalen aan gebruikers: 14 miljoen euro.

Het gaat om aankopen door kinderen op Android-telefoons, waarop volgens waakhond FTC geen toestemming is gevraagd aan ouders om het geld af te schrijven. Omdat je met één druk op de knop iets kon kopen binnen een app, kon een kind ongezien geld uit geven. De ene keer ging dat om kleine bedragen van 99 cent, andere keren werd er in één klap 200 dollar afgeschreven.

AFP

Na klachten van ouders maakte Google een wijziging. Voortaan werden gebruikers om een wachtwoord gevraagd, maar maximaal ééns per 30 minuten. Dat gaf volgens de FTC nog genoeg kans voor kinderen om de creditcard van papa te plunderen.

Om een langslepende rechtszaak met de FTC te voorkomen betaalt Google nu alle 'in app-aankopen' van kinderen terug. Eerder betaalde ook Apple om die reden 25 miljoen euro terug. Amazon kreeg eenzelfde klacht over e-readers, maar gaat wel naar de rechter.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl