NOS NieuwsAangepast

Britse politie heeft geen tijd: "Speel zelf maar politieagent"

Politie in Birmingham | EPA

De Britse politie vraagt burgers steeds vaker om zelf politieagent te spelen, concludeert politieombudsman HMIC. Bij standaardzaken als autodiefstal, inbraak of vandalisme moeten bewoners van de politie het bewijs verzamelen. Het advies: praat met buurtbewoners, bekijk camerabeelden, zoek vingerafdrukken en check tweedehands website om te kijken of de gestolen spullen daar worden verkocht.

De politie onderzoekt volgens de ombudsman veel zaken niet eens meer zelf. Veel aangiftes worden in het archief opgeborgen zonder dat er ooit met het slachtoffer is gesproken. Eigenlijk worden daarmee kleine misdaden gedoogd, zegt de ombudsman.

Victims are asked a series of questions to assess the risk of evidence being lost and to establish the likelihood of the crime being solved. These questions include whether there is any CCTV coverage of the area, any potential fingerprint evidence and whether the victim knows if there are any witnesses to the crime. If the victim does not know the answer to these questions, HMIC observed in some forces that they are asked to speak to neighbours, check for CCTV or view second-hand sales websites to see if their stolen property is being advertised for sale.Conclusie uit het onderzoek van HMIC

Politie in Londen | EPA

"Het is een gewoonte"

"Het is geen fout van individuele politieagenten", zegt onderzoeksleider Roger Baker tegen de Britse krant The Guardian. "Het is een gewoonte geworden dat we dit soort zaken niet meer behandelen. Terwijl het de taak van de politie is om uit te zoeken wie de dader is en hem of haar voor de rechter te brengen."

Het niet onderzoeken van kleine misdrijven kan gevaarlijk zijn, zegt een psycholoog tegen de BBC: "Veel criminelen beginnen met kleine overtredingen. Het is een kans om serieuze misdrijven in de toekomst te voorkomen."

Daling criminaliteit

De politie zegt in een reactie dat de korpsen flink hebben moeten bezuinigen. Maar dat is geen excuus, zegt een hoofdinspecteur tegen de BBC: "Burgers hebben het recht dat misdaden worden onderzocht." Wel stipt hij aan dat de afgelopen tien jaar het aantal misdrijven met 38 procent is gedaald.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl