NOS NieuwsAangepast

Pinkpop, Roda JC: Limburg hoeft Timmermans niet te missen

Frans Timmermans zat vandaag in Brussel, voor een sollicitatiegesprek met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Premier Rutte heeft gezegd dat Timmermans de officiële kandidaat eurocommissaris is.

Kenners gaan ervan uit dat de baan hem niet meer kan ontglippen. Zijn vertrek zal een gemis zijn voor Den Haag en ook voor Limburg, waar Timmermans woont, merkte verslaggever Martijn van der Zande. Hij ging naar Geleen, Kerkrade en Heerlen, om te polsen of ze een beetje trots zijn.

De eerste stop, #Pinkpop Frans Timmermans is vaste bezoeker daar, heeft al heel wat van die bandjes gehad pic.twitter.com/PsusAcgT8w Martijn vander Zande (@vanderzande) 2 september 2014

De eerste halte: het Pinkpop-museum in Geleen. Timmermans was dit jaar voor de 27ste keer op Pinkpop. Hij heeft goeie muzieksmaak", zegt Pinkpop-directeur Jan Smeets.

"Neil Young, Tom Petty, Bob Dylan en niet te vergeten zijn gote voorbeeld Bruce Springsteen, daar is hij wel helemaal kapot van. Hij stond er met open mond naar te kijken, hij vindt hem een echte hero."

De tweede stop is het Parkstad Stadion Limburg, Frans Timmermans is hier een trouwe supporter pic.twitter.com/pXfUpecYG5 Martijn vander Zande (@vanderzande) 2 september 2014

In het Parkstad Limburg Stadion is Frans Timmermans ook geen onbekende. Hij is er echt bij elke wedstrijd bij, zegt de directeur van Roda JC. "Hij is een echte supporter en hij gedraagt zich als een echte supporter. Net een klein kind in een snoepwinkel." En dus echt elke wedstrijd: "Tot mijn grote verbazing zie ik hem altijd. Donderdagavond zie ik hem op tv in Oslo, en dan kom je vrijdag en dan is hij er weer!"

En wat betekent dat voor de Nederlandse politiek? "De degradatie van Roda JC uit de eredivisie vergelijk ik eigenlijk met het verlies van Frans Timmermans voor de politiek in Nederland", zegt de directeur. "Maar een enorme aanwinst voor Europa. Ik denk, ik hoop - ik weet bijna zeker dat dit op z'n bezoek aan het Roda JC-stadion weinig impact zal hebben."

En de laatste halte was 't stamcafé van Frans Timmermans #Heerlen pic.twitter.com/7SQKKNfBUs Martijn vander Zande (@vanderzande) 2 september 2014

Dan Café Pelt in Heerlen. "Hij is inderdaad al jaren een graag geziene gast", zegt eigenaar Frits. "Frans en z'n gezin komen hier regelmatig over de vloer." Timmermans' mogelijke overstap naar Brussel komt voor Frits niet onverwacht. "Ik heb hem al een berichtje gestuurd, Glück auf, een oude kompelgroet." Hij maakt zich ook geen zorgen dat hij Frans niet meer ziet: "Ik heb ook gezegd, Brussel ligt dichterbij dan Den Haag."

Gesprek

Over z'n gesprek vanmiddag wilde Timmermans niets kwijt. Hij wil niet vooruitlopen op welke post of portefeuille hij mogelijk zou kunnen krijgen. Hij wilde ook niet reageren op speculaties dat hij mogelijk vicevoorzitter van de Europese Commissie wordt.

Timmermans zei dat Juncker volgende week mededelingen zal doen over wie welke post krijgt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl