NOS NieuwsAangepast

Je toetsenbord weet hoe je je voelt

Je typegedrag verraadt je emoties - Flickr/ Christian Schnettelker/ CC 2.0 by

"Zou je dit mailtje nu wel sturen? Je lijkt boos." In de toekomst krijg je misschien wel zo'n berichtje als je woedend op je toetsenbord aan het tikken bent. Wetenschappers hebben namelijk software ontwikkeld die je emotie kan inschatten op basis van je typegedrag.

Een groep onderzoekers aan de Islamic University of Technology uit Bangladesh bedacht een speciaal algoritme dat typegedrag analyseert en daarmee de gemoedstoestand van de gebruiker probeert te 'lezen'. Met succes: de software is 87 procent accuraat bij een blije tikker. De nauwkeurigheid bij boosheid was 81 procent.

Met andere emoties had het systeem meer moeite. Angst is het lastigst te interpreteren: daarbij was de nauwkeurigheid 67 procent, gevolgd door schaamte (69 procent) en verdriet (71 procent).

Alice in Wonderland

Het programma let op dingen als typesnelheid, hoe lang knoppen worden ingedrukt en hoe vaak iemand op backspace drukt. Tijdens het onderzoek moesten deelnemers onder meer stukjes uit Alice in Wonderland typen en aangeven wat hun emotie op dat moment was. Het algoritme voorspelde tegelijkertijd hun antwoord.

"Traditioneel zijn interacties tussen mensen en machines, zoals computers, niet emotioneel", schrijven de onderzoekers. "Maar als we een systeem kunnen bouwen dat intelligent genoeg is om op een emotioneel niveau met mensen om te gaan, dus dat het emoties kan ontdekken en zich daarop aan kan passen, dan kunnen machines effectiever en vriendelijker worden."

Je toetsenbord houdt je in de gaten

Volgens Joshua Feast, CEO van een bedrijf dat gedrag en stem analyseert, is het onderzoek veelbelovend. "Dit soort tools kunnen automatisch feedback geven aan mensen en hun zelfbewustzijn verhogen." Denk aan een waarschuwing als je boos een (boze) mail typt.

Clayton Epp, een wetenschapper die al eerder onderzoek deed naar typegedrag en emoties, voorspelt een soort "emotioneel chatprogramma" met hoog ontwikkelde emoticons. Liegen over je emoties zou daarin geen zin hebben: het chatprogramma vertelt je gesprekspartner hoe je je echt voelt terwijl je berichtjes tikt. Dat zou voor meer natuurlijke communicatie moeten zorgen.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl