NOS NieuwsAangepast

Airbnb-verhuurders overtreden regels vaak

De homepage van Airbnb - ANP

Airbnb wordt steeds populairder in Amsterdam, maar verhuurders overtreden de regels vaak. Vervelend en gevaarlijk, volgens de gemeente.

In Amsterdam mag je je huis via Airbnb twee maanden per jaar verhuren, aan maximaal vier personen. Maar volgens onderzoek van de Volkskrant verhuurt 13 procent van de Amsterdamse aanbieders aan vijf mensen of meer, minstens 8 procent biedt zijn huis meer dan twee maanden aan.

De overtredingen komen vooral in Amsterdam voor, schrijft de krant. Begrijpelijk, want meer dan de helft van het Nederlandse Airbnb-aanbod staat in de hoofdstad. Ruim 7000 woningen worden daar verhuurd. En die voldoen ook niet altijd aan de veiligheidsvoorschriften.

Volgens wethouder Laurens Ivens (SP) wordt er op grote schaal misbruik gemaakt van de regels. Dat zorgt voor overlast en soms voor brandgevaarlijke situaties. "Ik schat dat maar 1 procent van het woningaanbod op Airbnb aan alle regels voldoet", zegt Peter Heule van ShortStayGroup, een organisatie die appartementen verhuurt, tegen de Volkskrant.

Volgens Heule bieden bedrijven graag huizen aan via Airbnb als 'vakantiewoning', omdat de regels voor vakantiewoningen minder streng zijn dan die voor professioneel verhuur. Airbnb heeft daarom ook een boel 'grootaanbieders'. 216 verhuurders bieden volgens de Volkskrant minstens drie appartementen aan, 76 verhuurders vijf of meer.

Hotels gaven in mei al aan dat ze last hebben van Airbnb. "Het lijkt me sterk dat alle Airbnb-hosts aan alle regels voldoen", zei een manager van een hotel. "En als ze dat niet doen, is het oneerlijke concurrentie. Want wij houden ons wel aan allerlei regels." Bovendien loop je het gevaar dat je 'logees' gewoon niet vertrekken.

De gemeente Amsterdam gaat verhuurwoningen strenger controleren, zegt Ivens. "Ik vind het uitgangspunt van vakantieverhuur goed, maar woningen moeten niet permanent in hotels veranderen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl