NOS NieuwsAangepast

Loten voor een studie hoeft straks niet meer

Vanaf 2017 hoeven studenten niet meer te loten voor een studie - ANP Xtra

Niet meer meedoen aan een loting om de studie geneeskunde binnen te komen, maar een klassieke motivatiebrief schrijven. In het studiejaar 2017-2018 wordt dat de norm: dan vervalt de centrale loting van zogeheten numerus fixus-opleidingen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: "De loting wordt afgeschaft om te zorgen voor een betere inhoudelijke match tussen student en opleiding." Straks worden studenten juist uitgekozen op inhoud.

Verschillende toelatingseisen

Opleidingen mogen deels zelf bepalen hoe ze gaan selecteren. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken naar de cijferlijst, motivatie en persoonlijkheid van studenten. Er moeten wel minstens twee soorten toelatingseisen zijn, dus goede cijfers alleen zijn niet meer voldoende.

Studenten die cum laude van de middelbare school komen, hebben straks een nadeel: "Er zijn geen gegarandeerde plaatsen meer voor bepaalde studenten", schrijft Bussemaker. "Ik verwacht dat ook in de toekomstige situatie studenten met goede eindexamencijfers zullen worden toegelaten, mits ze voldoen aan andere voor de opleiding relevante criteria."

Hoe gaat het straks?

In principe mogen studenten meedoen aan de selectie van twee lotingsstudies. Dat mag om dezelfde studie aan twee verschillende instellingen gaan. Maar dat geldt niet voor de volgende studies: geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde.

Je mag je maar bij één van die studies tegelijkertijd aanmelden. Studenten hebben drie pogingen om een lotingsstudie binnen te komen, daarna komen ze het selectieproces van die opleiding niet meer in.

Vervroegde datum

De numerus fixus-opleidingen krijgen een vroegere aanmelddatum. Studenten moeten zich voor 15 januari inschrijven, uiterlijk 15 april krijgen ze uitslag. Dan hebben ze nog tot 1 mei om zich voor een studie zonder aanmeldingseisen in te schrijven.

Volgens Bussemaker meldde vorig jaar bijna een derde van alle studenten, ruim 56.000 mensen, zich aan voor een lotingsstudie.

"Nu ook kijken naar de persoon"

LAKS, een organisatie die zich inzet voor studenten, is blij met het besluit van Bussemaker: "We hopen dat studies nu niet langer alleen kijken naar cijfers of het laten afhangen van puur toeval, maar gewoon eens kijken naar de persoon achter de cijfers en wie het beste bij de studie past."

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl