NOS NieuwsAangepast

Miljoenenclaim voor politie Ferguson

AFP

De politie in Ferguson moet de komende jaren op een houtje bijten, als het aan zes inwoners van de stad ligt. Zij willen een forse schadevergoeding omdat agenten zich hebben misdragen tijdens de rellen afgelopen maand. 30 miljoen euro willen ze hebben.

De claim viel gisteren op de mat bij het politiebureau. De klachten lopen uiteen van een moeder en zoon die onterecht zijn aangehouden, tot een man die is beschoten met rubberen kogels. Allemaal waren ze bij demonstraties tegen de politie, omdat een blanke agent de ongewapende zwarte Michael Brown had doodgeschoten. De politie in Ferguson kreeg veel kritiek, omdat de agenten tijdens het ingrijpen bij de rellen meer op mariniers leken dan op gewone wijkagenten.

AFP

Tracey White zegt dat zij en haar zoon zijn opgepakt, omdat ze niet snel genoeg orders van de politie opvolgden om een McDonald's te verlaten. Ze waren daar op haar man aan het wachten, die de twee zou komen ophalen. Ze werden vijf uur vastgehouden op het bureau, maar kreeg na afloop geen proces verbaal van de aanhouding mee. "Het was verschrikkelijk. We deden niets verkeerd," zegt Tracey.

Een andere jongen heeft de politie aangeklaagd omdat ze racistische leuzen schreeuwden terwijl hij 's nachts door de straten van Ferguson liep. Ook is de 23-jarige jongen meerdere keren beschoten met rubberen kogels. Toen hij daarna op de grond viel, werd hij door de agenten geslagen en met pepperspray bewerkt, zegt de jongen.

AFP

Twee andere demonstranten zeggen dat ze zijn beschoten met traangas en stungranaten. Dat zijn granaten die een luide knal en felle flits veroorzaken, waardoor je tijdelijk niet kan horen of zien. Een zesde slachtoffer zegt dat de politie zijn camera heeft afgepakt toen hij de protesten en de zwaarbewapende agenten probeerde te filmen.

Volgens de advocaat die de claim heeft ingediend kunnen andere slachtoffers zich aansluiten bij de zaak. Volgens hem heeft de politie fout op fout gestapeld: "Dit is een duidelijk voorbeeld van de manier waarop de politie zwarte Amerikanen behandeld," zegt hij: "En hoe het verschrikkelijk fout kan gaan."

AFP

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl