NOS NieuwsAangepast

Gevonden: IS-laptop

146 gigabytes aan doffe ellende. Dat heeft oorlogsjournalist Harald Doornbos ontdekt op een stoffige laptop in Noord-Syrië. De laptop was van een IS-strijder en de duizenden foto's, video's en documenten geven een schokkend beeld van de mogelijke plannen van de Islamitische Staat.

Laptopeigenaar is Tunesische scheikundestudent bij ISIS in Syrie. Op laptop oa documenten over biologische wapens: http://t.co/dnIgEnACln ? Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) 29 augustus 2014

De laptop is begin dit jaar gevonden door Syrische rebellen in een grensplaatsje vlakbij Turkije. De strijders van IS, toen nog ISIS, waren al vertrokken toen zij het plaatsje veroverden, maar de laptop lijkt in alle haast te zijn vergeten. Samen met een andere journalist mocht Doornbos de laptop onderzoeken. De computer werkte nog en er zat geen wachtwoord op. In eerste instantie leek er niets op te staan, maar al snel vonden ze 35.347 bestanden.

.

Op de laptop stonden speeches van radicale imams, handleidingen om jezelf te vermommen, maar ook handleidingen om auto's te stelen en bommen te maken. Schokkend, maar de echte ontdekking kwam nadat de journalisten examens en studiemateriaal ontdekte. De laptop was van Muhammed S, een scheikundestudent, die bezig was om biologische wapens te ontwikkelen voor IS.

Op de laptop stond een document van 26 pagina's waarin de inzet van biologische wapens voor de jihad werd goedgekeurd. Daarnaast stond er volgens Doornbos een handleiding op van 19 pagina's waarin Muhammed uitlegt hoe je biologische wapens kan maken. Het plan: de builenpest verspreiden via de airconditioning in bijvoorbeeld een voetbalstadion. "Biologische wapens zijn relatief goedkoop, maar ze kunnen veel slachtoffers maken," schrijft Muhammed in zijn handleiding.

Some people want to know if there was any porn on #ISIS laptop we found. There wasn't. @MushyMelbowHead ? Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) 29 augustus 2014

Volgens Doornbos en zijn collega zijn experts als de dood dat mensen als Muhammed in steden als Raqqa in het geheim werken aan biologische wapens: "Hoe langer het kalifaat bestaat, hoe groter de kans dat IS over biologische wapens beschikt."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl