NOS NieuwsAangepast

Separatisten hebben succes met dansjes

Een rappende pro-Russische separatist met een bivakmuts en een gitaar. Een achtergrondkoortje met nog meer separatisten, inclusief kalasjnikovs en danspasjes. En een kinderliedje over Pinokkio. Je vindt het allemaal terug in een van de twaalf YouTube video's van de 'Russia Rebel Rockers'.

De groep heeft de afgelopen maand verschillende satirische video's online geplaatst. Een video, waarin de Oekraïense president Petro Porosjenko belachelijk wordt gemaakt, heeft al zo'n 1,6 miljoen views. De president wordt door de 'bandleden' onder andere een "impotente, dronken politicus" genoemd, die onder de plak zit bij de VS.

Novorussia

Ook hebben ze het over 'Novorussia', of ' het Nieuw Rusland', waar een vroegere kolonie van Rusland mee wordt bedoeld waar ook Oekraine deel van uit maakte. Het woord Novorussia staat nu vaak symbool voor een groter Rusland, geleid door president Poetin.

Een van de separatisten zingt over hoe hij Novorussia voor zich ziet: "In het land van NovoRussia, waar de Russische driekleur wappert, is mijn kalasjnikov mijn grote vriend en loop ik door het berkenbos".

Spontane social media actie?

Het lijkt erop dat de amateuristisch ogende filmpjes een spontane actie zijn, maar volgens de Russische mensenrechtenactivist en social media-expert Anastasia Denisova zijn de filmpjes een propaganda-actie van Rusland.

"De filmpjes zijn duidelijk goed georganiseerd. Dat zie je aan de manier waarop ze zijn gemaakt en verspreid zijn", vertelt ze aan de BBC.

Reactie van Rusland

De BBC vroeg ook om een reactie van de Russische regering. Deze hebben in een e-mail meegedeeld dat ze niks te maken hebben met de video's. Ook is er contact opgenomen met de 'Russia Rebel Rockers' zelf, die de vragen van de BBC wel beantwoorden, maar niet serieus lijken te nemen:

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl