NOS NieuwsAangepast

Denken over MH17 aan de universiteit van Tilburg

In de collegebanken leren over de impact van de vliegramp met MH17. Dat kan vanaf volgende week aan de Universiteit van Tilburg. Initiatiefnemer is de Tilburgse hoogleraar Gabriël van den Brink. "Ik wil beginnen met het proces van nadenken."

Het is anderhalve maand geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne neerstortte. Onder de slachtoffers waren ook Willem Witteveen, hoogleraar aan de Tilburgse universiteit, en zijn vrouw en dochter. Met de collegereeks wil de universiteit hen herdenken.

Maar de reeks is meer dan een herdenking; het is volgens Van den Brink ook al tijd om te beginnen met reflecteren op en denken over de ramp, waarbij 197 Nederlanders om het leven kwamen. Van den Brink was een vriend van Witteveen en de twee schreven samen een boek.

"Ik heb ook persoonlijk veel verdriet gehad van de ramp en dit is in de eerste plaats een in memoriam. Maar als hoogleraar moet je tegelijkertijd voortdurend professioneel nadenken over de relatie tussen maatschappelijke gebeurtenissen en politiek."Gabriël van den Brink

Links bloemen bij het huis van de overleden Wittenveen, rechts de hoogleraar zelf. Hier vind je een blog over Witteveen. | ANP

Wat kun je als student verwachten?

Twee vragen staan centraal in de collegereeks: is de ramp voor Nederlanders vergelijkbaar met 9/11 voor Amerikanen? En wat zijn de "morele, rechtsstatelijke en politieke gevolgen" van de ramp? Mengt Nederland zich na jaren van afzijdigheid nu noodgedwongen in de grote geopolitieke conflicten, zoals Oekraïne?

Hier vind je een overzicht van alle onderwerpen die tijdens de collegereeks worden behandeld. De colleges zijn gratis én voor iedereen toegankelijk. Ze beginnen aanstaande dinsdag.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl