NOS NieuwsAangepast

Bussemaker sponsort talentvolle kunstenaars

De talenten van het Nationale Ballet (Junior Company) | ANP

Talentvolle kunstenaars krijgen extra geld van minister Bussemaker. De komende 2,5 jaar wil ze 8 miljoen euro meer uitgeven om artiesten te begeleiden.

Bussemaker trekt haar portemonnee na gesprekken met talenten en docenten in de cultuursector, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze constateert dat door de bezuinigingen op de cultuursector jonge talenten vaak niet weten waar ze terechtkunnen: "Veel beginnend kunstenaars hebben behoefte aan een coach, iemand die kan dienen als gesprekspartner bij zijn of haar artistieke ontwikkeling."

Daarom is ze van plan om zo'n honderd kunstenaars geld te geven om zich te ontwikkelen, samen met een coach. Zij krijgen maximaal 9000 euro werkbudget, om "te experimenteren, een productie of werk te maken of als matching om projecten tot stand te brengen". Er zijn vijf coaches: ervaren mensen uit het vakgebied en met een groot netwerk.

App - en game-industrie

Ook creatievelingen in de app- en game-industrie vallen onder de regeling. Volgens Bussemaker maken zij steeds vaker dingen die "over de grenzen van de kunsten heenreiken. Zo worden creatieven ingezet om oplossingen te bedenken voor wateroverlast in steden, om slimme manieren te bedenken voor het hergebruik van materialen en voor het gebruiksvriendelijk maken van apps."

Bussemaker zegt verder dat het lastig is voor beginnende kunstenaars om geld te lenen. Daarom trekt ze ook geld uit voor leningen met een lage rente. Ze denkt dat ongeveer 200 artiesten zo'n lening kunnen krijgen.

Jan Kooijman

Succesvolle kunstenaars kunnen mensen inspireren, schrijft Bussemaker in haar plannen. Als voorbeeld noemt ze Jan Kooijman. Hij danste eerder bij het Scapino Ballet in Rotterdam, werkt nu als acteur en presentator voor RTL-programma's en zet zich in voor Dance4Life.

Jan Kooijman danste tijdens een benefietavond voor KWF:

Bussemaker is van plan om de talenten die met dit plan worden ondersteund intensief te gaan volgen. Zo kan ze onderzoeken of alle maatregelen ook echt helpen.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl