NOS NieuwsAangepast

(Kleine) uitbarsting vulkaan Bárdarbunga

Code rood, want de vulkaan Bárdarbunga is uitgebarsten. Het valt allemaal nog mee: er is wel lava uit de vulkaan gekomen, maar waarschijnlijk geen as. Vliegtuigen mogen niet boven het gebied rond de vulkaan vliegen, maar waarschijnlijk is er verder weinig overlast voor vliegverkeer.

In 2010 zorgde de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan nog voor grote problemen. Door aswolken werd het internationale vliegverkeer dagenlang platgelegd. Dat soort problemen zal de Bárdarbunga dus vooralsnog niet veroorzaken.

Volg hier de uitbarsting live:

Aardbevingen

Bárdarbunga is een van de grootste vulkanen op IJsland en is al weken onrustig. Er zijn verschillende aardbevingen geweest en het gebied is afgesloten, waardoor toeristen het gebied moesten verlaten.

Zaterdag werd er ook al code rood afgegeven na een kleine uitbarsting. Op zondag werd het weer code oranje, omdat de dreiging was verminderd.

Ook aardbeving in Papoea Nieuw-Guinea

Ook in Papoea-Nieuw-Guinea is een vulkaan uitgebarsten, Tavurvur genaamd. Daar komt wel veel as vrij, die naar schatting 19 kilometer hoog de lucht inkomt. Een aantal vluchten van en naar Australië vliegen om, zodat de aswolk wordt vermeden.

De Tavurvur barst wel vaker uit. In 1994 was er voor het laatste een grote uitbarsting, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Daarbij werd een vliegveld verwoest en een stad bedekt met as.

Dit zijn beelden van de uitbarsting van de Tavurvur:

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl