NOS NieuwsAangepast

Oproep tot verbod op 'Human Safari's'

Vanuit een bootje naar de aapjes op de oever kijken. Het klinkt onschuldig, maar niet als de aapjes in werkelijkheid mensen zijn. Deze vorm van Safari wordt ook wel "Human Safari" genoemd, en vindt de laatste jaren steeds vaker plaats in Peru. Twee Zuid-Amerikaanse mensenrechtenorganisaties roepen de regering van Peru nu op om deze menselijke safari's te stoppen.

Mashco-Piro Indianen

De afgelopen jaren zijn er tientallen gevallen bekend waar contact is geweest tussen toeristen en inheemse Mashco-Piro Indianen. De toeristen reizen per boot door afgelegen gebieden, op zoek naar de inheemse stammen. Er worden foto's gemaakt en vaak laten toeristen kleding en spullen achter, bedoeld als cadeau.

Maar het contact met de geïsoleerde volksstammen is levensgevaarlijk, omdat de mensen die in de stammen leven niet immuun zijn voor ziektes zoals de mazelen, de pokken of bepaalde vormen van verkoudheid. Members of the Mashco-Piro tribe in 2011. (Credit: AP Images/FENAMAD) http://t.co/XwBLefTfN2 pic.twitter.com/wson3mT0jo Osamuyi Okpame (@osamuyi) 28 augustus 2013

Door contact te maken met de volksstammen en ze kleding te geven, kunnen bacteriën en virussen makkelijk worden overgedragen. Ook schrikken de volksstammen, vaak compleet onbekend met de wereld buiten hun eigen leefomgeving, van het contact met andere mensen.

Verdreven

De voorzitter van een van de organisaties die een stokje wil steken voor de menselijke safari's, vindt het "hoog tijd" dat de Peruaanse regering daad bij het woord gaat voegen. Ook vindt hij dat de stammen moeten worden beschermd voor andere gevaren van buitenaf, zoals houthakkers, oliemaatschappijen en cocaïnesmokkelaars.

Vaak zijn de stammen genoodzaakt om hun grondgebied te verlaten, omdat ze worden verdreven door een van deze partijen. Vooral voor cocaïnesmokkelaars slaan de mensen op de vlucht, omdat ze anders het risico lopen te worden vermoord.

Een maand geleden kwamen er foto's naar buiten van een Peruaanse inheemse stam die naar Brazilië was gevlucht. Braziliaanse autoriteiten maakten opnames van de mensen, die waarschijnlijk door cocaïnesmokkelaars van hun land waren verdreven.

Facebook | FENAMAD

Volgens een woordvoerder van de hulporganisatie zijn alle mensen die nog in inheemse stammen wonen in levensgevaar, als ze niet worden beschermd door de regering. Volgens de organisaties hebben meer dan 130.000 een brief geschreven aan de regering van Peru met het verzoek om de geïsoleerde volksstammen te beschermen. De regering heeft nog geen officiële reactie gegeven.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl