DDoS'ers hebben het op Sony gemunt

Het logo van PlayStation Network - Sony

Sony heeft voor de tweede keer in een paar dagen verbindingsproblemen. De online gedeeltes van PlayStation waren vanmiddag niet bereikbaar, net als zaterdag. Toen ging het om een DDoS-aanval en mogelijk is dat nu weer aan de hand.

Een groep die zich LizardSquad noemt, eiste de eerste aanval op. En een paar uur geleden vroegen ze Sony op Twitter hoeveel ze hebben betaald voor het beveiligingssysteem Prolexic. Dat systeem moet bescherming bieden tegen DDoS-aanvallen. Het lijkt er dus op dat ze ook achter de nieuwe problemen zitten.

YO @Sony can we get estimates on how many $ you paid for @prolexic? Lizard Squad (@LizardSquad) 26 augustus 2014

Wat is een DDoS-aanval?

Bij een DDoS-aanval wordt een website overspoeld met aanvragen. Als dat er te veel worden, kan de website uit de lucht gaan omdat de server het aantal verzoeken niet meer aankan. Het betekent niet dat de site is gehackt.

Volgens Sony doen alle systemen het inmiddels weer. Het multimediabedrijf geeft geen reden voor de problemen; ze houden het bij "connectiviteitsproblemen". Het gevolg was in ieder geval dat gamers niet in konden loggen op PlayStation Network, waardoor ze geen online spellen konden spelen of downloaden.

Network connectivity is being restored to the rest of the network. Thanks for your patience again. PlayStation Europe (@PlayStationEU) 26 augustus 2014

LizardSquad ging verder dan alleen een DDoS-aanval. Ze stuurden ook een dreigtweet naar American Airlines: ze zeiden dat er een bom aan boord van een vliegtuig was. In dat vliegtuig zat John Smedley, de president van Sony Online Entertainment. Het vliegtuig landde daardoor vroegtijdig, maar er werd geen bom gevonden. De FBI doet onderzoek.

De groep vindt dat Sony niet genoeg geld steekt in online beveiliging. Ze haalden ook verschillende online games offline. Xbox Live, de online gamingservice van Microsoft, werd zondagnacht aangevallen, maar die was maar kort uit de lucht.

Microsoft props to you for giving us a challenge, good work. Sony, smh. Lizard Squad (@LizardSquad) 25 augustus 2014

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl