Doet stofzuiglabel onnodig stof opwaaien?
Wie zijn slappe stofzuiger zat is en een krachtiger model wil aanschaffen, moet snel zijn. Per 1 september is de verkoop van stofzuigers met een vermogen van meer dan 1600 watt in de hele Europese Unie verboden.
Met de invoering van een nieuw energielabel wil de EU het energieverbruik van stofzuigers terugdringen. In Groot-Brittannië heeft de maatregel tot flinke ophef geleid. De industrie voert daar een stevige lobby om de vorig jaar aangekondigde regel terug te draaien.
Volgens de lobbyisten schiet de maatregel zijn doel voorbij omdat consumenten zonder krachtig apparaat langer moeten zuigen. Daardoor zou het energieverbruik niet afnemen en de efficiëntie van het schoonmaakwerk achteruit gaan. Mensen met een allergie zouden zelfs lijden onder het ophopende stof.
Might be worth upgrading your vacuum cleaner soon before this crazy EU rule comes in to force! #TheEUsucks http://t.co/Pbi4dqWaCE Ben Morrell (@WingnutWebsites) August 26, 2014
De energiewoordvoerder van de EU verwierp deze aantijgingen in een blog naar het rijk der fabelen. Volgens haar is het vermogen van een stofzuiger niet bepalend voor de schoonmaakprestaties. "Wattage is een marketingtool", schrijft ze. En: "De verkoop van elektriciteit slurpende apparaten wordt daarmee gestimuleerd."
Setting the facts straight: #consumers will get better #vacuum cleaners http://t.co/OBUCrXtGRw pic.twitter.com/tuYn3Y4B8s European Commission (@EU_Commission) August 25, 2014
Lege zak
Nederland lijkt vatbaarder voor de Europese argumenten dan voor de Engelse verontwaardiging. Fabrikant Hoover - die alleen maar apparaten met een vermogen van meer dan 1600 watt verkoopt en het hele assortiment moest herzien - ondergaat de veranderingen gelaten. "Het betekende voor ons natuurlijk extra investeringen maar het is goed dat er in de hele industrie nu een lijn wordt gevolgd."
Ook de Nederlandse afdeling van fabrikant Dyson maakt zich niet druk over het terugschroeven van het vermogen op stofzuigers. Ze zijn het wel oneens met de meetmethoden voor de overige elementen op het nieuwe label. Ook bijvoorbeeld de stofuitstoot en de decibellen worden meegenomen in de beoordeling. "Maar die metingen vinden plaats met een lege zak en welke consument zuigt er nu met een lege zak?", vraagt een woordvoerder zich af.
Zuigmond
Volgens Adri Kampen, al sinds 1996 werkzaam als stofzuigerverkoper bij De Stofzuiger Specialist in Groningen, staren consumenten zich blind op het vermogen van hun huishoudelijke apparatuur. "Men kijkt alleen maar naar getalletjes. Stofzuigers hebben soms een vermogen van 2200 Watt, dat staat gelijk aan 3 PK. Dat heb je echt niet nodig om een tapijt af te nemen. Toch zijn de krachtige modellen al een tijd uitverkocht."
Volgens Kampen is de invoering van het label dan ook een logische stap. "Het gebeurt al bij koelkasten en wasmachines en over een aantal jaar zijn frituurpannen en strijkijzers aan de beurt."
De tip van Kampen: kijk bij aanschaf minder naar het vermogen en meer naar de zuigmond. "Bijna niemand kijkt daarnaar, maar die is doorslaggevend voor de prestaties van je stofzuiger."
Door: Melvin