NOS NieuwsAangepast

Brak? Niet jouw schuld

Ben jij standaard brak na een avondje flink doordrinken? Dan zijn je vader, moeder, broertje of zusje dat waarschijnlijk ook. Een kater is namelijk erfelijk, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Flickr | Kristina Day

Niet je eigen schuld

Volgens het onderzoek hoef je dus voortaan niet alleen jezelf de schuld te geven van je brakke hoofd op een gemiddelde zaterdagochtend. De onderzoekers vonden een sterk verband tussen de gevoeligheid voor katers bij eeneiige tweelingen, waaruit blijkt dat je genen bepalend zijn voor hoe brak je bent.

Tijdens het onderzoek zijn 2000 Australische tweelingen onderzocht, die allemaal dezelfde hoeveelheid alcohol moesten drinken. Ook werd van de tweelingen genetisch materiaal verzameld, moesten ze een jaar lang opschrijven hoe vaak ze alcohol dronken, en hoe vaak ze zich ziek voelden na het drinken.

De resultaten tonen aan dat de genen van de vrouw voor 45 procent kunnen voorspellen hoe brak ze de volgende dag is. Voor mannen is dit 40 procent. De mate van brakheid wordt verder bepaald door de snelheid waarmee iemand drinkt, en of er tijdens het drinken nog wordt gegeten.

Wikimedia

Vaker drinken is vaker brak

Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen die veel drinken, vaker brak zijn. Dit lijkt een inkoppertje, maar volgens de onderzoekers is 't wel degelijk een ontdekking. Uit de resultaten blijkt dat je genen deels bepalen hoe vaak je naar de fles grijpt, en dus ook hoe vaak je brak bent.

"We hebben hiermee aangetoond dat de gevoeligheid voor katers en alcohol genetisch bepaald is. Dit kan een aanwijzing zijn dat alcoholisme, en de drang naar alcohol, ook genetisch bepaald is", vertelt Wendy Slutkse van de Universiteit van Missouri-Colombia aan het wetenschappelijke tijdschrift Live Science.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl