NOS NieuwsAangepast

Vingerkootje in je drankje tegen verkrachtings-drug

Je staat met je vriendinnen in de kroeg - een vol glas wijn op de bar - en je moet naar de wc. Laten staan met de kans dat iemand er drugs ingooit of meenemen? Laten staan, als het aan vier studenten van de North Carolina State University ligt. Zij denken dat de nagellak die ze ontwikkelen een vervelende afloop kan voorkomen.

Ankesh, Stephen, Tyler en Tasso werken aan de Undercover Colours: een nagellak die verkleurt zodra 'ie in contact komt met een verkrachtingsdrug. En het gaat de goede kant op, want de vier staan met hun idee in de eindronde van een soort 'Beste Idee Van'. Een investeerder die de nagellak wel zag zitten, smeet er ook nog 'ns 100.000 dollar tegenaan, schrijven Amerikaanse media.

Waarom?

Alle vier de uitvinders kennen wel iemand in hun omgeving bij wie wel eens wat in hun drankje is gemikt, schrijven ze op Facebook. Vandaar dat ze dachten: is daar niet iets tegen te doen?

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Undercover Colors.

Rietje

Er zijn meer middeltjes om te checken of iemand iets in je drankje heeft gegooid om je daarna onder invloed mee te nemen. De Amerikaanse advocaat Mike Abramson bedacht de Drink Savvy. Dat zijn rietjes, plastic bekers en glazen die van kleur veranderen als er ghb in je drankje zit. "In drie jaar tijd zijn drie van mijn beste vrienden en ikzelf slachtoffer geworden van de verkrachtingsdrug", zegt Abramson.

En dan is er nog een professor uit Tel Aviv die een rietje ontwikkelde dat ketamine en ghb kan ontdekken in je drankje.

.

Het probleem is alleen dat je dan afhankelijk bent van de discotheek- of bareigenaar waar je wat drinkt: als die zulke snufjes niet heeft besteld, weet je 't nooit zeker. Met de nagellak bepaal je zelf of je die draagt of niet.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl