NOS NieuwsAangepast

Dag van parades in Oekraïne

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werd Oekraïne 23 jaar geleden onafhankelijk. En dat moet gevierd, vindt president en opperbevelhebber Porosjenko. Zo'n 1500 militairen marcheren daarom vandaag door het centrum van de hoofdstad Kiev. In een toespraak kondigde Porosjenko aan dat hij de komende twee jaar 2,3 miljard euro investeert in zijn strijdkrachten.

Waar hij dat geld vandaan gaat halen is niet duidelijk. Oekraïne is zo goed als bankroet. Aan het leger is het niet af te zien, met veel machtsvertoon trok de parade door de straten.

Militairen tijdens de ceremonie in Kiev - AFP

Er rijdt zwaar militair geschud mee met de parade - EPA

President Porosjenko houdt een toespraak - EPA

Puur machtsvertoon, vinden veel mensen. Het Oekraïense leger is nog altijd in gevecht met de pro-Russische rebellen en wil laten zien dat het nog behoorlijk wat in zijn mars heeft. Bij de gevechten zijn inmiddels al zo'n 2000 doden gevallen.

Kinderen spelen onder een grote Oekraïense vlag - EPA

Een kind wordt traditioneel aangekleed - AFP

Parade? Kunnen wij ook

De pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne lijken niet onder de indruk van de paradepaardjes van het Oekraïense leger. Als antwoord op Kiev houden ze vandaag hun eigen parade.

Live op Lenin Plein pic.twitter.com/Rlyb3Ej2hR ? Stefan Huijboom (@SHuijboom) 24 augustus 2014

The Ukrainian flag is clearly unwelcome on Lenin Square #Donetskpic.twitter.com/EHXyR63Slf ? Stefan Huijboom (@SHuijboom) 24 augustus 2014

Daarbij worden ook Oekraïense krijgsgevangenen getoond.

Prisoners parading now!! pic.twitter.com/DpQZGLKuO0 ? Stefan Huijboom (@SHuijboom) 24 augustus 2014

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl