NOS NieuwsAangepast

Rode klodders op Sovjetmonument: Rusland is het zat

Dit is een monument ter ere van soldaten van het Rode Leger in Sofia dat een paar dagen geleden is beklad met rode verf. Een pijnlijke kwestie voor Rusland, dat deze week eiste dat Bulgarije meer doet om nieuw vandalisme te voorkomen en de daders te straffen.

Boodschap

In Sofia staan meerdere monumenten die de Tweede Wereldoorlog en de daden van het Rode Leger eren. Sinds 2011 spuiten onbekenden Sovjet-monumenten van de Russen over, vaak met een politieke boodschap.

Zo maakten deze 'Bulgaarse Banksy's´ superhelden van soldaten van het Rode Leger. En ze spoten een monument helemaal roze als protest tegen de Bulgaarse bijdrage aan de Sovjet-overheersing in Tsjechië. Sommigen zien de graffiti-artiesten als vandalen, anderen als kunstenaars.

Hetzelfde monument, steeds opnieuw beklad. Vanaf linksboven, met de klok mee: een ode aan Amerikaanse superhelden, 'Bulgarije verontschuldigt zich' voor Praagse Lente, steun aan Euromaidan en een make-over in de stijl van Pussy Riot.

Destructive Creation

Het overspuiten van de beelden wordt mede gedaan door de jonge artiestengroep 'Destructive Creation'. Met hun acties willen ze de discussie opwekken over de vraag of Sovjet-monumenten moeten verwijderd. Ook schilderen ze prullenbakken over, spuiten ze politieke boodschappen op muren of leggen ze spullen met een boodschap op straat.

Van al die acties zetten ze video's online. Maar wel anoniem: hun gezichten zijn altijd geblurd, zoals in onderstaand filmpje. De politie krijgt ze meestal niet te pakken.

Of 'Destructive Creation' ook achter het met rode verf bekladde monument zit, is niet duidelijk. Ze hebben er in ieder geval niets over gemeld op hun Facebook-pagina.

Lees hier een artikel van Vrij Nederland over deze beweging in Bulgarije.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl