NOS NieuwsAangepast

Geen Ice Bucket Challenge voor diplomaten VS

George W. Bush doet de Ice Bucket Challenge - YouTube

Geen Ice Bucket Challenge voor Amerikaanse diplomaten: ze mogen van de overheid niet meedoen aan de immens populaire internetuitdaging. Dat blijkt uit een interne memo die in handen is van persbureau AP.

Het is voor diplomaten en ambassadeurs ethisch onverantwoord om hun functie te gebruiken om geld binnen te halen, "hoe goed het doel ook is", staat in de memo. Dat doel is in dit geval onderzoek naar de spierziekte ALS. Verder staat in de memo: als hoge staatslieden meedoen aan acties voor één goed doel, "ontstaan er altijd zorgen over voorkeur en voortrekkerij".

De memo kwam voor in ieder geval één diplomaat te laat. Een Amerikaanse ambassadeur in Israël had al meegedaan aan de uitdaging en een andere ambassadeur uitgedaagd. Zij kreeg de memo wel op tijd.

President Obama werd ook uitgedaagd om de Ice Bucket Challenge te nemen, maar liet de actie aan zich voorbij gaan. Zijn voorganger, George W. Bush, ging er wel helemaal voor.

.

Ongeluk bij Ice Bucket Challenge

Vooral in Amerika is de Ice Bucket Challenge nog altijd ontzettend populair. Maar het gaat niet altijd goed: vier brandweermannen raakten gewond toen ze studenten een handje bij de challenge wilden helpen. De brandweer spoot een groep studenten nat vanaf een bak bovenin een ladderwagen. Toen ze de ladder naar beneden wilden halen, ging het mis.

Hearing firefighters were injured during ice bucket challenge at Campbellsville Univ. Photo from @MOOSEArterburn. pic.twitter.com/8FX7GryhYz Jen Keeney (@jenkeeney) 21 augustus 2014

De bak kwam in de buurt van een hoogspanningskabel, waardoor twee brandweerlieden in de bak een enorme stroomstoot kregen. Ze zijn allebei naar het ziekenhuis gebracht, een van hen is nog in kritieke toestand. Twee andere brandweermannen, die de knoppen bedienden, kregen ook een schok. Een van de twee is al naar huis, de ander blijft nog in het ziekenhuis ter observatie.

"We leven met de familie van de gewonde brandweermannen mee en bidden voor hen", schrijft de universiteit in een verklaring. De universiteit heeft ook een gebedsdienst georganiseerd.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl