NOS NieuwsAangepast

Ouders James Foley publiceren laatste e-mail van IS

De ouders van James Foley kregen vlak voor de executie van hun zoon een e-mail van strijders van de Islamitische Staat (IS). Daarin stond dat ze Foley gingen executeren. De Amerikaanse website GlobalPost publiceerde de mail, met toestemming van de familie van Foley, om te laten zien waarom IS James heeft onthoofd.

De e-mail is "een boodschap aan de Amerikaanse overheid en hun schapen". IS schrijft dat Amerika meerdere kansen had om het losgeld voor Foley te betalen of hem te ruilen voor andere gevangenen, maar niet toehapte: "Jullie lieten snel zien dat jullie daar geen interesse in hebben."

De onthoofding van James Foley is volgens de mail een directe wraak op de inval in Irak en de recente luchtaanvallen. Er zullen er meer volgen, schrijft IS: "We zullen niet stoppen tot onze dorst naar bloed gelest is."

Genade

Volgens GlobalPost klopt de mail niet helemaal. Zo kreeg de familie van Foley pas een jaar na zijn ontvoering een bericht van de ontvoerders. Ze vroegen daarin om 100 miljoen euro of om een gevangenenruil. De Foleys hoorden na een paar mails lange tijd niets meer, tot ze 12 augustus een e-mail kregen waarin de executie van Foley werd aangekondigd. In de VS is overigens het betalen van losgeld verboden.

De ouders van Foley stuurden de e-mail door naar de Amerikaanse regering. Volgens de GlobalPost heeft de FBI geholpen een bericht te schrijven waarin om genade werd gevraagd.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl