NOS NieuwsAangepast

De Overgave: de slechtste Nederlandse film ooit?

Trailer | YouTube

De Nederlandse film De Overgave zal niet in Amsterdam te zien zijn. Zowel de Pathé-bioscopen als de filmhuizen in de stad hebben bedankt voor de soft-erotische film van regisseur Paul Ruven. De enige bioscoop die het buiten de reguliere vertoning om durft, is De Uitkijk - met een eenmalige vertoning.

Doodvonnis?

Dat staat gelijk aan een commercieel doodvonnis voor een Nederlandse film. Het komt maar sporadisch voor dat een Nederlandse film nergens in Amsterdam te zien is. De recensies waren dan ook niet mals: het Parool noemt de film een " dieptepunt in de Nederlandse filmgeschiedenis". En 'tenenkrommende polder-sm en masochistisch' is 'ie ook al genoemd.

De Overgave haakt in op het succes van het boek 50 Shades of Grey dat inmiddels ook is verfilmd, en binnenkort uitkomt.

Experimenteren

Het ligt niet aan de kwaliteit, zegt Ruven, het ligt genuanceerder. "We wilden eigenlijk de film in de bioscoop en tegelijk thuis met video on demand. Maar Pathé wilde dat niet." Een andere keten draait de film wel, onder meer in Amersfoort, Groningen, Enschede en Rotterdam. Tien zalen in totaal. "De film is voor vrouwen die alles al een beetje meegemaakt hebben, die meer willen experimenteren. Die gaan niet naar de bioscoop."

En de kwaliteit? "Daar mag iedereen zelf over oordelen", vindt Ruven. De recensie in het Parool noemt hij "te erg". "De hoofdredacteur Film van Het Parool heeft een vete met mij. Het is een vrouwenfilm, een gevoelsfilm, we hebben hem ook getest voor vrouwen. Maar recensenten zijn allemaal mannen, het is raar dat hij niet door vrouwen gerecenseerd is."

Krijg bijna zin om #DeOvergave te gaan zien. Heeft natuurlijk wel iets om de slechtste #film aller tijden te aanschouwen. Voor je bucketlist Nico Dekker (@milnic285) 21 augustus 2014

Dertien bezoekers

Maar is dat nou slecht voor je business, zulke recensies? We testten het zelf, in Amersfoort, waar 'ie vanavond voor het eerst draait. Er zijn dertien bezoekers, niet slecht voor een nieuwe film in een kleine zaal, vinden ze daar.

Twee mensen zijn inderdaad juíst op de slechte recensies afgekomen. Een ander stel vindt de kritiek "schromelijk overdreven", "gewoon een leuke film" en goed voor de acceptatie van sm. Maar een groepje meisjes van een jaar of 16 snapte er helemaal niets van.

Niet iedereen komt na de film naar buiten: een paar mensen zijn daarvoor al weggegaan.

Maar in andere steden zijn ook mensen naar De Overgave gegaan:

Al 10 kaartjes verkocht en nog 10 reserveringen. De overgave loopt als een trein, hier in Hoog Catherijne. pic.twitter.com/09kO2SN9Rv Bor Beekman (@borbeekman) 21 augustus 2014

Dit is bijna een volle zaal hoor. Lekker sfeervol.. #première #deovergave #rotterdam #cinerama Renato Miguel P. (@remipro) 21 augustus 2014

Inhakend op de nieuwe Nederlandse film 'De Overgave' kom ik binnenkort met een verfilming van de recensies: 'Het Overgeven'. Ronald Snijders (@NormaleMensen) 21 augustus 2014

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl