NOS NieuwsAangepast

Ebola-artsen genezen door experimenteel medicijn ZMapp?

Twee Amerikaanse hulpverleners die in Liberia besmet werden met het ebola-virus, zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Hulpverlener Nancy Writebol (59) mocht dinsdag al naar huis, arts Kent Brantly volgt vandaag. "Ik ben ontzettend blij dat ik leef en dat ik naar mijn gezin kan", zei Brantly op een persconferentie in het Emory-ziekenhuis in Atlanta.

In de laatste twee bloedtesten die Kent Brantly (33) kreeg, was het virus niet meer te zien. Daarbij hield het ziekenhuis een standaard aan van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Brantly en Writebol vormen geen gevaar voor de gezondheid van anderen, zei de behandelend arts: "Na meerdere tests en overleg met gezondheidsinstanties concluderen we dat ze zijn genezen en dat ze terug kunnen naar hun gezin, zonder gevaar voor anderen", zei de behandelend arts. Beiden zijn nog wel onder controle.

Brantly en z'n vrouw verlaten het ziekenhuis | EPA

Werkt ZMapp nou?

Beiden raakten besmet in Liberia, waar ze mensen met ebola behandelden. Begin deze maand werden zeebola met speciale vliegtuigen teruggevlogen naar de VS. Daar kregen ze het experimentele medicijn ZMapp, net als drie andere artsen in Liberia -en ook die lijken aan de beterende hand.

ZMapp was nooit eerder op mensen gebruikt, maar in deze gevallen lijkt het te werken. Is dat ook zo? "Het kan ook toeval zijn", zegt onze gezondheidsredacteur, "omdat Brantly als jonge Amerikaan in een betere gezondheidstoestand verkeerde toen hij besmet werd dan een gemiddelde patiënt in Amerika." Dat zei de behandelend arts in Amerika vandaag ook: een gezonder iemand heeft meer kans om de ziekte te overleven dan een minder gezond persoon.

Het Emory-ziekenhuis werkt nu samen met medische instanties om hun observaties tijdens het behandelen van de twee dokters te analyseren. "We gaan die kennis ook delen met artsen in Afrika, dus we hopen dat we hen zo kunnen helpen."

Geen voorraad

Een Spaanse priester die het medicijn kreeg, knapte in eerste instantie op, maar overleed uiteindelijk toch. Maar zelfs als blijkt dat de medicijnen goed werken, zal de ebola-epidemie niet in één klap opgelost zijn. Er is namelijk veel te weinig van op voorraad.

Gezondheidscheck in Nigeria | EPA

Voor zover bekend zijn Writebol en Brantly de eerste ebola-patiënten bij wie ZMapp is aangeslagen. Overigens is er volgens de WHO nog wel een kleine kans dat het virus nog maximaal drie maanden in Brantly's sperma zit.

Doden

Tot nu toe zijn zeker 2127 mensen geïnfecteerd met ebola. In West-Afrika zijn 1350 mensen overleden aan het virus. Zonder behandeling gaat 90 procent van de patiënten dood.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl