NOS NieuwsAangepast

De lokblinde gaat op reis door Nederland

Blindengeleidehonden zijn te vaak niet welkom in taxi's - ANP

'Lokblinden' testen al een paar maanden in Amsterdam of taxichauffeurs blindegeleidehonden meenemen. De proef is een succes en daarom zullen ook andere gemeenten binnenkort een bezoekje krijgen van iemand met een blindegeleidehond.

Welke gemeenten dat zijn, wil het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) niet kwijt: "Het moet natuurlijk wel een mysterie blijven".

Afwijzing

De blinden testen of taxichauffeurs blindengeleidehonden in de auto laten. Bijna een op de vijf van de Amsterdamse taxichauffeurs (18 procent) wimpelt blinden en slechtzienden wel eens af, blijkt uit een eerdere test.

Taxichauffeurs hebben allerlei smoesjes om onder de rit uit te komen: geen ruimte, allergisch, of de pauze is net begonnen. Maar het mag niet, want sinds juni dit jaar is het in de gemeente Amsterdam verboden om honden te weigeren.

Vooral voor blinden is het vervelend om niet met de taxi te kunnen, zegt Charlot Lammers van het KNV. "Iemand die blind of slechtziend is, is erg afhankelijk van taxi's. En zonder blindengeleidehond is iemand die blind is nergens. Dus de hond moet mee in de taxi."

Drie overtredingen en je bent uit

In Amsterdam worden taxichauffeurs die honden (en hun baasje) weigeren een week geschorst. Als ze in diezelfde maand nog een hond laten staan, of in totaal drie viervoeters weigeren, wordt hun taxivergunning afgepakt.

"In de hoofdstad is het de laatste tijd wel verbeterd", zegt Lammers. "Door alle aandacht horen we minder vaak dat iemand voor een ritje wordt geweigerd. Maar we weten niet hoe dat in de rest van het land is." Daarom reizen de 'mystery guests' nu door het land.

Landelijke wet

Andere gemeenten mogen nu nog zelf bepalen hoe ze het probleem aanpakken. De overheid gaat na de zomer bepalen of die maatregelen goed genoeg zijn. Zo niet, dan komt er een landelijke wet. "Daar hopen we op", zegt Charlot.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl