NOS NieuwsAangepast

Franse politica: te véél kleren op het strand

Nu eens een rel omdat iemand te véél kleren aan heeft. Een Franse Europarlementariër lag op 't strand en heeft vanaf haar badlaken een rel veroorzaakt. Naast Nadine Morano zat een vrouw met een hoofddoek met haar voetjes in het zand. En dat vond ze niet kunnen, zei ze op Facebook en Twitter.

Bardot en de bewuste foto van Morano - NOS

Bij haar posts zette Morano bovenstaande foto's. Rechts is de gesluierde vrouw op het strand en de foto links is Brigitte Bardot, voormalig Frans sekssymbool, in bikini. Bardot is volgens de politica hét voorbeeld van de vrijheid van vrouwen die mogen doen wat ze willen.

Retrouvez mon billet d'humeur du jour : Bardot en bikini et la dame voilée à la plage : https://t.co/xiqj9y9Wrh pic.twitter.com/naT66yys4n Nadine Morano (@nadine__morano) 18 augustus 2014

"Anders ga je maar ergens anders heen"

In de Facebook-post beschreef ze uitgebreid hoe ze het stel zag aankomen. De man kleedde zich om, stond uiteindelijk in zijn zwembroek en ging de zee in. De vrouw droeg een lange broek, een shirt met lange mouwen en een hoofddoek. Ze bleef zitten waar ze zat en ging niet de zee in. En dat maakte de rechtse ex-minister woedend.

Nadine Morano in het Europarlement - AFP

"Om dit te zien in het land van de mensenrechten is verschrikkelijk", schrijft ze. "Zo'n scene moet je bijna wel zien als een aanval op onze cultuur. Als je ervoor kiest om naar Frankrijk te komen, een seculiere rechtsstaat, dan ben je verplicht om onze cultuur en de vrijheid van vrouwen te respecteren. Als je dat niet wilt, ga dan ergens anders naartoe."

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Nadine Morano.

"Het is ook abnormaal"

Meteen toen ze haar opmerkingen plaatste, volgde een enorme bak aan kritiek, maar ook steun. In de Franse media en politiek is een flinke discussie losgebarsten over Morano's actie. De reacties zijn vooral negatief, zegt correspondent Frank Renout. "Vooral in haar eigen partij, de UMP, is negatief gereageerd. Daar vinden ze dat iedereen de kleren mag dragen die hij wil."

En toch heeft Morano steun uit onverwachte hoek gekregen. De oud-voorzitter van de Parti Socialiste, Harlem Désir, nu staatssecretaris voor Europese Zaken, heeft gezegd dat hij Morano wel begrijpt. Gesluierde vrouwen op het strand zíjn abnormaal, zegt hij. "Dus nu is er een linkse politicus die het met haar eens is en dat geeft deze rel weer een nieuwe impuls", zegt Renout.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl