NOS NieuwsAangepast

50 miljoen voor je eigen ruimteschip

Een screenshot van Star Citizen - Roberts Space Industries

Het is een (zwart) gat in de gamemarkt: een spel waarin je in de ruimte kunt vechten en handelen. Want gamers hebben inmiddels meer dan 50 miljoen dollar neergeteld voor een schip in de ruimtesimulator Star Citizen. En het spel is nog niet eens af.

51.301.913 dollar van 527.548 mensen, zoveel heeft Star Citizen binnengeharkt sinds oktober 2012. Het is met afstand een crowdfundingrecord.

De ontwikkelbaas en veteraan in het genre, Chris Roberts, heeft wel even de tijd genomen om al dat geld bij elkaar te sprokkelen. Roberts begon - zoals zoveel mensen - op Kickstarter. Hij vroeg daar om 500.000 dollar. Hij kreeg tot nu toe meer dan twee miljoen.

Alientalen

Maar Roberts was nog lang niet klaar. Op de website van de ontwikkelaar, Roberts Space Industries, bleven gamers geld doneren. Het spel werd daardoor steeds uitgebreider. Nu is het laatste doel, 50 miljoen dollar, eindelijk bereikt. Volledig betaald door gamers. De nieuwste - en voorlopig laatste - toevoeging aan het spel: "Verschillende en realistische alientalen voor de drie grootste alienrassen, bedacht met hulp van echte taalkundigen."

In Star Citizen kruipen spelers achter het stuur van hun eigen ruimteschip, met alle spelers in één grote speelwereld. Ze kunnen in de game doen wat ze willen, bijvoorbeeld het heelal ontdekken, handelen en gevechten aangaan. En, misschien wel het belangrijkst: hun schip upgraden tot het ultieme ruimtevoertuig.

.

Verzeker je schip

Gamers kunnen nog steeds doneren. En dat doen ze ook (terwijl we dit artikel schreven, stroomde er meer dan 10.000 dollar binnen). Vanaf ongeveer dertig dollar heb je een ruimteschip, maar eigenlijk zit de charme 'm juist in de mooiere, betere en dus duurdere schepen. En dan ben je al gauw 100, 200, 300 dollar kwijt. Je kunt ook nog een verzekering aanschaffen, want als je schip kapot is, is 'ie ook echt kapot.

Met al dat geld wil bedenker Chris Roberts een enorme game maken, waar gamers duizenden uren zoet mee zijn. Hij heeft inmiddels een tweede gamestudio ingeschakeld om bij de ontwikkeling te helpen. "Het is de game die ik altijd heb willen spelen en waarover ik al tijden droom", zei Roberts tegen The Verge.

Spelers kunnen doneren tot het spel uitkomt. Een releasedatum is er nog niet, maar delen van het spel zijn al wel in bèta te spelen. Tenminste: als je genoeg geld hebt neergelegd.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl