NOS NieuwsAangepast

Nog steeds geen rust in Ferguson

Het is toch weer misgegaan vannacht in de Amerikaanse plaats Ferguson. Net als gisteren kwamen honderden mensen bij elkaar op de plek waar Michael Brown tien dagen geleden werd neergeschoten. Ook deze keer was een handvol mensen uit op rellen. De rest van de betogers bleef rustig, en riep anderen op dat ook te doen.

De relschoppers gooiden met flessen en molotovcocktails. Ook werd er gevochten met de politie en geplunderd. De politie zette traangas en stungranaten in. 31 mensen zijn opgepakt, en twee raakten gewond.

#BREAKING: Police advancing on crowd. Guns drawn. Media ordered to stay in taped off area. #Ferguson #MikeBrown pic.twitter.com/dYm16HNksR Eli Rosenberg (@EliKMBC) 19 augustus 2014

Onder de arrestanten zijn ook mensen die vanuit New York en Californië naar Ferguson zijn afgereisd om te demonstreren. Verschillende Amerikaanse media hebben het over "criminelen van ver buiten de stad". Gisteren werd bekend dat de Nationale Garde naar de Amerikaanse stad is gegaan, om verdere escalatie te voorkomen.

The safest corner in #Ferguson. @NationalGuard members outside the command center. #MikeBrown pic.twitter.com/MleB5HTJ15 Eli Rosenberg (@EliKMBC) 19 augustus 2014

Bekijk hier beelden van vannacht:

Rotte appels

"Het moet stoppen. Niemand mag meer gewond raken. Geen burgers, geen politie, niemand", zei politiekapitein Ron Johnson vanmorgen. Maar tot nu toe mislukt dat elke dag.

Het lijkt erop dat de Nationale Garde en de politie de omgeving van de protesten in een soort lockdown wil krijgen. Volgens onze correspondent willen ze hiermee controleren wie er wel, en wie niet in de buurt mag komen. Zo krijgen vreedzame demonstranten de mogelijkheid om te demonstreren, en worden de 'rotte appels' eruit gefilterd.

31 people arrested in night of "heavy gunfire" in #Ferguson, Missouri authorities say http://t.co/UxIyyX9P2k pic.twitter.com/P82pTU1oAO BBC News (World) (@BBCWorld) 19 augustus 2014

Een belangrijke eis van de demonstranten is dat wordt achterhaald wat er nou precies met Michael Brown is gebeurd. Tot nu toe is bekend dat hij zes keer is beschoten, waarvan twee keer in zijn hoofd. Dat zou betekenen dat hij waarschijnlijk niet van achter is beschoten, wat veel demonstranten beweren.

Uit de autopsie van Michael blijkt ook niet dat er een gevecht of verweer vooraf is gegaan aan de schietpartij, wat door de politieagent wordt beweerd.

Voorlopig is het nog gissen naar wat zich precies heeft afgespeeld tien dagen geleden. Brown zou zijn neergeschoten nadat hij sigaren zou hebben gestolen, maar de agent die hem neerschot wist dat niet.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl