NOS NieuwsAangepast

Japanners mogen slapen op hun werk

Het is voor veel mensen een dagelijkse strijd: scherp blijven op je werk. En ja, die acht sterke espresso's willen dan weleens helpen, maar soms kun je gewoon niet meer. In Japan zijn daarom inemuri's, de Japanse variant van de siësta, sterk in opkomst.

Dit dus, maar dan op je werk - Wikimedia Commons

De Japanners staan bekend als harde werkers en hebben wereldwijd de minste slaapuren van iedereen, schrijft The Guardian. Ze tukken gemiddeld 6 uur en 22 minuten per nacht. Ter vergelijking: Britten slapen bijna zeven uur, terwijl Canadezen, Mexicanen en Duitsers gemiddeld meer dan zeven uur de ogen sluiten elke nacht. Net als Nederlanders trouwens.

Steeds meer Japanse bedrijven investeren nu in powernaps, op advies van de regering. Het ministerie van Volksgezondheid raadt ondernemingen aan een slaappauze van dertig minuten per dienst in te voeren.

Zeker niet lui

Wie slaapt tijdens zijn werk wordt in Japan niet gezien als een luie werknemer. Integendeel: als je slaapt tijdens je dienst, betekent het juist dat je uitgeput bent door het harde werken. Sommige werknemers faken daarom zelfs een inemuri.

Het is wel de bedoeling dat je tijdens je slaappauze rechtop blijft zitten. Alles onder het mom van 'een actieve houding, ook als je uitrust'.

Slaaplounge voor vrouwen

In Tokio pakt een bedrijf uit met een slaaplounge voor vrouwen. Er zijn acht bedden beschikbaar en de slaapruimtes worden gevuld met een lekker geurtje. Je moet er alleen wel voor betalen. Elke tien minuten slaap kost je ruim een euro. Voor het huren van een pyjama tik je omgerekend 75 eurocent af. Vaak slapen werknemers een uur.

Door: Merlijn

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl