NOS NieuwsAangepast

Assange verlaat ambassade snel

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, verlaat de ambassade van Ecuador in London snel. Hij krijgt daarbij steun van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Ook roept hij de Verenigde Staten op om het onderzoek naar hem te stoppen. Wanneer Assange vertrekt is niet bekend. Wel zei hij halverwege de persconferentie dat hij niet veel vragen kon beantwoorden, omdat hij een "een vliegtuig moet halen".

Hoe Assange van de ambassade naar het vliegveld zou willen gaan, is nog maar de vraag. Zodra hij voet op Britse bodem zet, wordt hij gearresteerd.

Assange verblijft nu al twee jaar in de ambassade. Hij zou daar in een aparte suite wonen, en uur per dag kunnen sporten.

In de persconferentie heeft Assange ontkend dat hij twee Zweedse vrouwen seksueel heeft misbruikt. Assange wordt sinds 2010 verdacht van het misbruik.

Nu zegt hij dat de berichtgeving over de zaak niet klopt. "Geen vrouw in Zweden heeft mij beschuldigd van verkrachting, integendeel: de betrokken vrouwen hebben het ontkend." Assange wil dat er niet meer over het misbruik wordt geschreven.

Persconferentie

De persconferentie begon vanochtend rond 10.30 op de ambassade van Ecuador in Londen. Voor de ambassade stonden enkele supporters van Assange en veel pers.

Police is stepping up security. Not many #Assange supporters or critics, however #JulianAssange #WikiLeaks pic.twitter.com/tU49OEeM2v Michiel Willems SNL (@SNLMichielWil) 18 augustus 2014

Ecuadors Außenminister trifft vor der Botschaft ein. Gibt #Assange heute auf? via @SNLMichielWil pic.twitter.com/fqfOIjSnsQ Jakob Wais (@ich_Wais) 18 augustus 2014

De woordvoerder van de ambassade zei tijdens de persconferentie onder andere: "It's time to respect human rights, it's time to free Julian". Ook zei de woordvoerder dat Ecuador Assange blijft beschermen, en dat ze hem zien als een politiek vluchteling.

Assange vindt dat zijn mensenrechten de afgelopen vier jaar niet zijn gerespecteerd: "Europa zou een plaats moeten zijn waar mensenrechten worden gerespecteerd", zei hij.

Zweedse vrouwen

Assange wordt niet alleen verdacht van het seksueel misbruiken van twee Zweedse vrouwen, waarvoor in Groot-Brittannië nog steeds een arrestatiebevel uitstaat. Het meest bekend is hij om het vergrijp waar hij in de Verenigde Stagen van verdacht wordt: het lekken van geheime staatsdocumenten.

Het politieke asiel voorkomt dat Assange kan worden uitgeleverd aan Zweden. Assange is bang dat hij daar op den duur wordt doorgestuurd naar de VS.

Vooraf werd veel gespeculeerd over de reden van de persconferentie. De 43-jarige Assange zou een hoge bloeddruk, slechte ogen en hart- en longklachten hebben. In de persconferentie gaf hij aan dat hij inderdaad worstelt met zijn gezondheid. "Het beperken van mijn vrijheid is niet goed voor mijn gezondheid geweest." Het is niet bekend of zijn gezondheid ook de reden is voor zijn vertrek.

Politie bij de ambassade van Ecuador

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl