NOS NieuwsAangepast

Voor het goede doel: ijswater over je hoofd gooien

Bill Gates doet de Ice Bucket Challenge - YouTube

Geld ophalen door ijswater over je heen te gooien, het is een groot succes. Sinds gisteren heeft het social media 'spelletje' Ice Bucket Challenge meer dan tien miljoen dollar opgehaald voor onderzoek naar de ziekte ALS.

De "challenge" werkt zo: gooi een emmer ijswater over je kop en "nomineer" drie anderen. Zij moeten binnen 24 uur hetzelfde doen. Doen zij dat niet, dan moeten ze honderd dollar doneren aan de ALS Association. Doe ze dat wel, dan is het stiekem ook de bedoeling dat ze doneren. Een soort NekNominate dus, maar dan een stuk onschuldiger.

9.000.000 mentions

Volgens The Atlantic is ALS-slachtoffer Peter Frates waarschijnlijk (mede-)verantwoordelijk voor de populariteit van de uitdaging. Toen hij het onderstaande filmpje ? waar niets in gebeurt ? uploadde, schoot het aantal keer dat de Ice Bucket Challenge op Facebook werd genoemd plotseling enorm omhoog: naar ongeveer 9 miljoen mentions in een week.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Bericht door Pete Frates.

Inmiddels doen tientallen muzikanten, atleten, acteurs, politici en CEO's ook mee aan de Ice Bucket Challenge. Zo werden bijvoorbeeld Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, en Justin Timberlake uitgedaagd.

.

.

Beide daagden ze talkshowhost Jimmy Fallon uit. Christie nomineerde daarnaast ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Die deden beiden mee:

.

.

Zuckerberg nomineerde op zijn beurt weer Bill Gates, de oud-CEO van Microsoft. Gates pakte het professioneel aan:

.

Gates daagde Elon Musk, de baas van autofabrikant Tesla uit. Musk liet zijn kinderen de volgende slachtoffers nomineren; zij kozen onder anderen voor Markus 'Notch' Persson, de bedenker van de populaire game Minecraft.

.

En de Ice Bucket Challenge gaat maar door. Een paar recente voorbeelden: Tim Cook (baas van Apple), Larry Page en Sergey Brin (oprichters van Google), Triple H (worstelaar), Rob Ford (de omstreden burgemeester van Toronto), Nathan Fillion (acteur in de serie Castle), Robert Downey Jr. (acteur in Iron Man- en Avengers-films) en Oprah. Obama is ook uitgegaagd, maar hij houdt het bij een "geldelijke bijdrage".

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl