NOS NieuwsAangepast

FedEx: Pakjesbezorger, drugsdealer, geldwitwasser?

Het logo op een FedEx-busje - Flickr/ Crystian Cruz/ CC 2.0 by-nc-nd

FedEx: pakjesbezorger, drugsdealer en geldwitwasser? Volgens het Openbaar Ministerie in Amerika wel.

Het OM beschuldigt FedEx ervan illegaal bestelde medicijnen te bezorgen. In principe zijn online medicijnen geen probleem - E-apotheken zijn gewoon toegestaan in de VS - zolang de bestelling maar op doktersrecept is. Maar dat was niet altijd zo en FedEx wist dat, zeggen de aanklagers. Minstens vijf mensen zouden aan de illegaal verkregen medicijnen zijn overleden.

En dat is nog niet alles: de twee apotheken die de medicijnen onterecht verstuurden, betaalden FedEx met zwart geld. Eén grote samenzwering, vinden de aanklagers. In totaal heeft FedEx 16 aanklachten aan z'n broek. De eis: 1,2 miljard euro.

FedEx claimt compleet onschuldig te zijn. Ze checken de pakjes niet, want dat zou de privacy van hun klanten schenden. Ze hebben nu wel een lijst van de overheid met illegale online apotheken. Daar werken ze niet meer mee samen, beloven ze.

Online apotheken zijn al jaren een probleem in de VS. Veel van die bedrijven verkopen medicijnen aan mensen die daar geen doktersrecept voor hebben. Het OM zit daar bovenop, want de websites zijn erg moeilijk uit te roeien. Als één website sluit, gaat het bedrijf erachter vaak gewoon onder een andere domeinnaam verder.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl