NOS NieuwsAangepast

Zoon Russisch parlementslid vast in VS

Rusland is voor zover mogelijk nóg meer anti-Amerika dan 't land al was. Een Amerikaanse rechter heeft namelijk besloten dat een 30-jarige Rus moet worden opgesloten als verdachte van hacken. En laat die hacker nu net de zoon zijn van een vooraanstaand Russisch politicus. De zoon van Valery Seleznev wordt verdacht van inbreken in computersystemen van winkels in de VS. Hij zou honderdduizenden creditcard-gegevens hebben gestolen.

Seleznev met z'n gezin - AFP

Vluchtgevaarlijk

De verdachte hacker werd vorige maand al gearresteerd en Moskou reageerde toen fel. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken was het "alweer een onvriendelijk signaal" van de Amerikanen. Op het ministerie vinden ze dat Seleznev is gekidnapt, bovendien zou Amerika afspraken tussen beide landen aan de laars lappen.

Een rechter heeft nu bepaald dat Seleznev tot zijn proces in oktober begint moet blijven vastzitten. De rechter denkt dat Seleznev er namelijk nog wel 'ns vandoor kan gaan. Hij heeft veel geld, reist altijd al veel en kan reisdocumenten vervalsen.

.

200.000 creditcards

De Amerikanen trekken zich weinig aan van de kritiek uit Rusland. De beschuldigingen blijven gewoon staan en die lijst is behoorlijk: bankfraude, beschadigen van computers, stelen van informatie en identiteitsfraude. Tussen 2009 en 2011 zou hij meer dan 200.000 creditcard-gegevens hebben gestolen.

Die gegevens zou Seleznev hebben gestolen bij honderden winkels door heel Amerika. Schlotzsky's Deli, Mary's Pizza Shack, Latitude Bar and Grill en de Phoenix Zoo, heeft justitie in Amerika bekendgemaakt.

Geen speciale behandeling

Valery Seleznev en Roman's vrouw tijdens een persconferentie in juli - AFP

De vader van de verdachte zit in het Russische parlement en heeft gezegd dat hij er alles aan doet om zijn zoon vrij te krijgen. Maar 't OM houdt voet bij stuk: Roman Seleznev krijgt een eerlijk proces, maar wordt op geen enkele manier speciaal behandeld.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl