NOS NieuwsAangepast

Zo zweet je je telefoon vol

Je denkt bij een zweterig persoon niet meteen dat 'ie energie opwekt. Eerder dat 'ie het juist verbruikt. Maar met een speciale plaktatoeage kan je met menselijke energie straks gewoon een telefoon opladen.

Onderzoekers van de University of California hebben een plaktatoeage ontwikkeld die zweet kan omzetten in energie. Het doel van de onderzoekers: een horloge, hartslagmeter of smartphone opladen met zweet.

YouTube

De plaktattoo bevat een enzym dat een kleine hoeveelheid stroom uit lactaat kan halen, een stofje dat van nature aanwezig is in zweet. Bij proefpersonen kan nu maximaal 70 microwatt (0.00070 watt) per vierkante centimeter worden opgewekt. De tattoo bevat een sensor van enkele millimeters, wat neerkomt op zo'n 4 microwatt per persoon.

De stroom wordt opgevangen in een microbatterij. Om een horloge op te laden is 10 microwatt nodig, voor een smartphone 2 miljoen mircowatt. Er is dus nog werk aan de winkel voor de onderzoekers.

Sportprestaties

Het stofje lactaat kan ook worden gebruikt om sportprestaties te meten. Dit gebeurt nu nog met bloedmetingen, waarvoor sporters tijdens trainingen bloed moeten afgeven. Maar met de plaktattoo kan dit binnenkort een stuk makkelijker, omdat lactaat inzicht geeft in de prestaties van het lichaam. En een klein plakplaatje is een stuk gebruikersvriendelijker dan het aftappen van bloed.

Wikimedia

Hoeveel lactaat wordt uitgezweet tijdens het sporten, verschilt per persoon. De onderzoekers ontdekten dat sporters met een slechte conditie meer lactaat afscheiden, dan sporters met een topconditie. En hoe meer lactaat, hoe meer energie wordt opgewekt.

Dus mocht je in de toekomst via een plaktattoo je smartphone willen opladen, dan kun je maar beter een slechte conditie hebben. Hoef je een stuk minder ver te rennen.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl