NOS NieuwsAangepast

"Call of Duty spelen? Eerst naar Gaza!"

"Je mag elke videogame spelen die je maar wil. Maar eerst moet je een oorlogssituatie meemaken." Die deal sloot de Zweedse journalist en docent Carl-Magnus Helgegren met zijn twee kinderen (10 en 11) toen ze hem vroegen of ze Call of Duty mochten hebben.

"Toen ik zelf als journalist naar het Midden-Oosten ging, dacht ik dat ik een goed idee van oorlog had. Maar ik had geen enkel idee, ik was naïef. Pas toen ik met gasgranaten werd beschoten, realiseerde ik me hoe ver ik er naast zat", zegt Helgegren tegen Huffington Post.

"Zijn we hier vanwege de games?"

Helgegren vond het idee dat zijn kinderen "hersenloos" oorloggames spelen maar niks, dus sloot hij de deal met ze. Z'n zoons geloofden hem niet. Tot ze tussen de soldaten stonden.

I spoke to @cmhelg about why he took his children to a war zone http://t.co/tB6m3llfIf pic.twitter.com/l0UFiEKuSa Charlotte Meredith (@chmeredith) 12 augustus 2014

De vader overwoog eerst Irak en Afghanistan, maar vond die landen te gevaarlijk. Dus boekte hij tijdens de paasvakantie tickets voor z'n gezin naar Israël. "Het dichtste dat je bij een oorlog kan komen met een toeristenticket", aldus Helgegren.

Z'n kinderen vonden het maar vreemd: "Pap, zijn we hier echt vanwege de games?" "Ja, we zijn hier vanwege de games. Jullie moeten dit zien." Ze zagen vluchtelingenkampen, een illegale drugsmarkt naast een school en een ziekenhuis waar elke dag kinderen met hoofdwonden binnenkwamen, vertelt Helgegren.

Toen ze weer thuiskwamen, wilden z'n kinderen geen Call of Duty meer spelen.

My sons Frank and Leo in Shuafat refugee camp, April 2014. Part of reality you never see in games. pic.twitter.com/DJoOdkDtJi Carl-M Helgegren (@cmhelg) 10 augustus 2014

"Giet napalm over hem heen"

Sinds de terugkomst heeft Helgegren veel kritiek over zich heen gekregen, zegt hij in The Local. "Mensen noemen me de slechtste ouder in de wereld, zeggen dat ik mijn kinderen getraumatiseerd heb, dat ik een opgeblazen eikel ben en dat ze napalm over me zouden moeten gieten."

Waarschijnlijk komen de harde reacties door slecht lezende mensen, zegt Helgegren: hij blogde pas een paar dagen geleden over de trip en waarschijnlijk denken lezers dat hij nu - in het midden van een bloedige strijd tussen Hamas en Israël - naar Gaza is geweest.

Helgegren zegt in ieder geval dat hij trots is op de trip, omdat zijn kinderen een wijze les hebben geleerd: "Zweden is een land dat al eeuwenlang geen oorlog heeft gevoerd. Ons idee van oorlog is naïef. Terwijl onze Zweedse kinderen oorlogje spelen en digitale raketten afvuren, worden Palestijnse kinderen in Gaza opgeblazen."

My son Leo with Merkava tank in occupied Syria, 60 km from Damascus. "Tell the children the truth" as #BobMarley sang pic.twitter.com/gUnhfUqTya Carl-M Helgegren (@cmhelg) 10 augustus 2014

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl