NOS NieuwsAangepast

Zwemster bijna verdronken op EK zwemmen

De Nederlandse zwemster Sharon van Rouwendaal veroverde op de 10 kilometer zwemmen een gouden medaille, maar voor de Poolse zwemster Natalia Charlos liep het EK zwemmen in Berlijn minder goed af. Ze verdronk bijna tijdens de wedstrijd.

Kort voor de finish stopte de 23-jarige zwemster opeens. En dat viel op bij de toeschouwers, die snel om hulp riepen. Uiteindelijk werd Charlos door een reddingsploeg op de kant getrokken, waar ze meteen werd behandeld. Daarna werd ze met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar ze weer bijkwam.

EPA

Overmatig ingespannen

"Op het moment dat ik bij haar kwam reageerde ze niet meer", zegt de Duitse teamarts Alexander Beck tegen het Duitse SID. "Waarschijnlijk heeft ze zich overmatig ingespannen. Gelukkig is ze nu weer stabiel en herkende ze me weer. Maar als niemand het door had gehad, en niemand haar uit het water had getild, dan was ze verdronken."

Andere EK-zwemsters reageren geschrokken: "Het was heel eng. Ze had schuim op haar mond toen ze de boot werd ingetild. Ik heb zoiets vier jaar geleden al eens meegemaakt met Fran Crippen, dat vergeet je nooit meer", zegt de Duitse Angela Maurer, die zelf dertiende werd.

EPA

Volgens de Duitse bondscoach Stefan Lurz reageerden de reddingsdiensten veel te langzaam: "Het was ongelooflijk. Ik heb de longen uit mijn lijf geschreeuwd, maar ze bleven maar staan kijken. Mijn broer stond al klaar om in het water te springen om haar eruit te halen", zegt hij tegen SID.

Fran Crippen

De 26-jarige Amerikaanse zwemmer Fran Crippen overleed in 2010 tijdens de wereldbekerwedstrijd open water in de Verenigde Arabische Emiraten. Na afloop ontdekte de organisatie dat hij niet over de finish was gekomen. Er werden diepzeeduikers ingeschakeld, die Crippen buiten bewustzijn uit het water haalden. De Amerikaan werd nog wel naar het ziekenhuis gebracht, maar daar werd vastgesteld dat hij was overleden.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl