NOS NieuwsAangepast

Nieuw in China: de crematiesimulator

Het crematorium van Nieuwkuijk tijdens een open dag | ANP

Hoe zou het zijn om te sterven? Twee Chinese jongens willen die vraag beantwoorden, maar wel op zo'n manier dat je het gewoon kan navertellen.

De Samadhi - 4D Experience of Death is een 'escape room', een real-life game waarin je vastzit in een naargeestig gebouw en puzzels moet oplossen om te ontsnappen. Escape rooms zijn allang niet meer nieuw, maar de Samadhi heeft een unieke twist: als je faalt, word je gecremeerd. Niet echt natuurlijk, maar wel zo realistisch mogelijk, schrijft CNN.

Je 'dood' tegemoet

Spelers liggen op een lopende band die langzaam de 'oven' in rolt. Door hete lucht en lichtprojecties krijg je volgens de bedenkers "een authentiek gevoel van verbranding". Na de 'crematie' kom je terecht in een "zachte, ronde baarmoederachtige kamer": je wedergeboorte.

En als je wint? Dan sterf je ook. Want uiteindelijk gaat het spel om de crematie.

De escape room is via crowdfunding betaald. In drie maanden haalden bedenkers Ding Rui en Huang Wei-ping meer dan 50.000 euro op, meer dan verwacht. "Het blijkt dat veel mensen in China nieuwsgierig zijn naar de dood", zegt Wei-ping.

Research

Het tweetal heeft voor het spel bijzondere research gedaan: ze zijn een echte crematieoven ingekropen. "Het werd ontzettend heet", zegt Wei-ping. "Ik kon niet ademen en dacht dat m'n leven voorbij was."

De technicus van het crematorium was zelf ook vrij zenuwachtig, volgens Wei-ping. "Hij hoeft doorgaans alleen maar lichamen naar binnen te sturen en hoeft ze er niet weer [in één stuk] uit te krijgen."

Escape rooms in Nederland

Escape rooms zijn er ook in Nederland. We hebben er volgens NRC.Next inmiddels minstens negen. Het concept is als volgt: je bent met een klein groepje gevangen in een donker, onheilspellend gebouw. Ontsnap maar.

Dat doe je niet door een deur te zoeken, maar zoals je dat in videogames doet; door puzzels op te lossen. Alleen dan mag je de kamer uit. Tenzij het uur erop zit, dan laten ze je er ook gewoon gaan. Zonder crematie.

.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl