NOS NieuwsAangepast

Wat te doen met overgebleven groen?

We hebben massaal tomaten, komkommers en paprika's over. Dat is een effect van de Russische boycot op Nederlands groente en fruit. Wat moeten we nu met al dat eten?

Vernietigen vs. voedselbank

Het groente en fruit dat overblijft kunnen we vernietigen, opperde de Lands- en Tuinbouworganisatie (LTO) gisteren, om de prijzen weer te laten stijgen. Maar groente- en fruittelers willen de rest van hun oogst liever aan de voedselbank geven.

Daar ziet de LTO ook wel wat in. "Met Europees geld kunnen we ervoor zorgen dat het overgebleven voedsel op een fatsoenlijke manier wordt verwerkt. Of dat het terecht komt op plekken waar het hard nodig is", zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Toestemming

Maar eigenlijk mag je als land van de Europese Unie geen producten uit de markt halen: dat is alleen toegestaan in uitzonderlijke situaties. Nederland moet daarom wachten op de toestemming van de EU.

Donderdag gaat de brancheorganisatie overleggen met Voedselbanken Nederland. Brussel besluit waarschijnlijk pas over een aantal weken over het plan.

#Samensterk

Ondertussen proberen de Nederlandse groente- en fruittelers hun waren op een andere manier te slijten. Zo startten ze de campagne Samen Sterk om hun producten aan te prijzen. Daar hoort een speciale website bij, waarop allerlei recepten worden gedeeld. En er is ook een heuse hashtag in het leven geroepen.

Met #Samensterk laten twitteraars trots hun inkopen van eigen bodem zien.

Ik heb mijn boodschappen gedaan. Alles van hollandse bodem. #samensterkpic.twitter.com/U88u47azgM ? PHR (@Pientje41) 12 augustus 2014

Doen jullie mee? #samensterkpic.twitter.com/FmV2YvpIiD ? Sandra van Veen (@SandravanVeen) 12 augustus 2014

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl