NOS NieuwsAangepast

Geen pils en ad fundum voor 20 procent eerstejaars

Duizenden eerstejaars staan te trappelen om te beginnen aan hun studententijd. Maar indrinken, atten en afpilsen zit er voor een groot deel van hen nog niet in, vanwege de nieuwe alcoholregels die dit jaar zijn ingegaan. Voor de organisatoren van de Leidse introductieweek El Cid was het dit jaar extra aanpoten: voor het eerst doen er ook hbo'ers mee - en dus meer minderjarigen dan ooit.

"Een flinke klus", vertelt El Cid-voorzitter Pieter Bol. De organisatie heeft, in overleg met de gemeente en de politie, een polsbandjessysteem ingevoerd. "Daarnaast hebben mentoren een training gekregen om alcohol bespreekbaar te maken", aldus Pieter.

Wie de regels overtreedt, is de klos: het hele groepje wordt eruit gegooid, het bandje wordt doorgeknipt en de overtreder betaalt een boete van 90 euro. "Door de sociale controle zorg je ervoor dat het hele groepje oplet", vertelt Pieter. "Ik ben voorstander van een biertje erbij, maar het moet wel verantwoord gebeuren."

20% alcoholvrij

In Leiden doen dit jaar zo'n 4000 mensen mee aan de introductieweek, twintig procent van de deelnemers is onder de achttien. Ook in Groningen en Utrecht zijn vandaag de introductieweken begonnen. In de rest van de studentensteden vinden ze komende weken plaats.

Biertje op de tent is no go

Op de studentenverenigingen is alcohol voor een minderjarige ook een no go. Alleen studenten in spe met een rood polsbandje krijgen een biertje mee. Vaak controleren verenigingen daarnaast zelf of ingeschonken biertjes in de juiste handen blijven.

Daar balen de meeste minderjarige eerstejaars wel van, al vertellen ze dat er genoeg manieren zijn om toch aan een biertje te komen. "Ik ga vandaag proberen vrienden te maken, misschien dat het dan morgen lukt als ik ze lief aankijk", vertelt een meisje. Een zeventienjarige jongen denkt erover na om thuis te gaan indrinken: "Je kan wel uitgaan zonder alcohol, maar het is leuker met."

Krattenkasteel bij Quintus | NOS / Anic van Damme

18- = geen feut

De deelnemers aan de El Cid gaan alle studentenverenigingen langs. Maar lid worden zit er voor de '18-minners' bij een aantal niet in, zoals bij Quintus. En ook dat ligt aan de nieuwe alcoholregels.

"Er komt veel geregel kijken bij de nieuwe wetgeving", zegt vice-voorzitter Annelies Mudde. "Het is voor een grote vereniging, waar veel geborreld wordt, lastig om die te handhaven en de verantwoordelijkheid te dragen. Als ze achttien worden, zijn ze natuurlijk van harte welkom." Ook bij studentenvereniging Augustinus mogen 18-minners nog geen lid worden.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl