NOS NieuwsAangepast

Celtic profiteert van blunder

Het doek leek te zijn gevallen voor de Schotse voetbalclub Celtic. In de voorrondes van de Champions League verloren ze twee keer van de Poolse club Legia Warschau. Einde verhaal dus, wat betreft Europees voetbal. Of toch niet? Door een fout in de opstelling bij Legia Warschau zijn ze nu tóch door naar de volgende ronde.

Hier waren de spelers van Legia Warschau nog vrolijk | EPA

Geschorst, maar toch opgesteld

Legia Warschau besloot tijdens de wedstrijd in Glasgow om speler Bartosz Bereszynski op te stellen. De Poolse club stond met 0-2 voor toen Beresynski vier minuten voor tijd zijn opwachting mocht maken. Maar achteraf hadden ze hem waarschijnlijk liever de op de bank laten zitten. Hij was namelijk nog geschorst, en mocht helemaal niet meespelen.

De UEFA besliste vandaag dat Celtic niet met 0-2 heeft verloren, maar de wedstrijd met 3-0 wint. En met deze winst plaatst de club zich voor de play-offs van de Champions League.

Bartosz Bereszynski (rechts) | EPA

Papierwerk niet in orde

De verdediger had zijn schorsing te wijten aan een rode kaart die hij vorig seizoen kreeg. Door deze rode kaart mocht hij drie wedstrijden niet spelen.

Bij Legia Warschau dachten ze dat de schorsing van Bereszynski erop zat, omdat hij de eerste drie wedstrijden in de CL-voorrondes niet had meegespeeld. In de ogen van de club had 'ie zijn schorsing dus uitgezeten. Maar, volgens de regels moet een club de geschorste speler inschrijven op de spelerslijst, anders tellen de wedstrijden niet mee. En dat hadden ze bij Legia Warschau niet gedaan. De straf is volgens de club "onjuist en buitenproportioneel". "Er is hier gewoon sprake van een menselijke fout", zei Domonik Ebebenge van Legia Warschau.

Een (toen nog) treurige Celtic-keeper | EPA

Niet de eerste keer

In 2010 gebeurde er iets vergelijkbaars. De Hongaarse club Debrecen kreeg toen een boete van circa 20.000 euro voor het opstellen van een geschorste speler, maar mocht wel verder in het toernooi. De UEFA vond toen dat de voetballer geen invloed had op de uitslag, omdat hij maar een paar minuten meespeelde. Dat geldt overigens ook voor Berezynski, want hij werd vier minuten voor tijd gewisseld.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl