NOS NieuwsAangepast

Speciaal concert Kyteman voor doof meisje

Vera en Kyteman - Vodafone

Stel je voor: je bent je hele leven doof geweest en kan plotseling weer een beetje horen. Naar welk concert zou jij als eerste gaan? De 19-jarige Vera gaat naar Kyteman en zijn orkest; ze kan sinds kort weer een beetje horen en krijgt op 25 augustus een speciaal concert in Paradiso.

Speciaal gecomponeerd

Kyteman componeert zijn concert - dat waarschijnlijk tussen drie kwartier en een uur duurt - op basis van Vera's gehoorbeperkingen, zodat ze de muziek het beste kan horen. Hij bewerkt ook een cover die ze volgens Facebookgebruikers móét horen.

"Ik voel me vereerd dat Kyteman en zijn orkest speciaal voor mij een nummer opnieuw gaan arrangeren", zegt Vera. Toen ze doof was, beleefde ze muziek nog op een hele andere manier: "Voordat ik kon horen hielp mijn broer, die op het conservatorium zit, mij altijd om muziek te beleven via de trillingen van zijn gitaar. Zo kon ik alsnog van muziek genieten."

De technologie die Vera weer laat horen

Vera kan weer een beetje horen door een speciaal apparaatje, een Cochleair Implantaat (CI), dat via elektroden geluiden doorgeeft aan de gehoorzenuw. De CI heeft wel beperkingen: volgens de Nederlandse Vereniging van Slechthorenden (NVVS) blijft het soms moeilijk om verschillende geluiden goed van elkaar te scheiden en is het lastig om te bepalen waar geluid vandaan komt.

CI-gebruikers moeten ook voor het eerst of opnieuw leren horen, omdat ze geluiden niet herkennen. Dat roept vaak heftige emoties op, zegt de NVVS.

Deze vrouw hoort voor de eerste keer door cochleaire implantaten

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl