NOS NieuwsAangepast

Hagelbui legt het af tegen kanon

Het is misschien wel de grootste vijand van de aardbeienteler: een hagelbui. Want een stevig hagelbuitje kan je hele oogst vernietigen, met miljoenen euro's schade tot gevolg.

Als aardbeienboer kan je zo'n hagelbui dus maar beter voorkomen. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het weer heb je immers niet zelf in de hand. Maar daar is boer Anton van Gennip, uit het Brabantse Mariahout, het niet mee eens. Door tussen zijn 50 hectare aardbeien een heus kanon te plaatsen, schiet hij de hagel kapot. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Flickr | JoeFoodie

"De buien vloeien uit elkaar"

De boer is ervan overtuigd dat zijn hagelkanon succes heeft: "Ik heb elk jaar schade gehad door hagelbuien, maar sinds ik dat kanon heb, heb ik nooit meer noemenswaardige schade gehad". En het kanon is hard nodig: "Als ik verhagel, dan heb ik niks", zegt de boer. Het kanon is daarbij ook goedkoper dan het verzekeren van mogelijke schade.

Het effect van het kanon is volgens de boer op de buienrader te zien: "Zondag zag ik op de rader een hagelbui aankomen, in de vorm van zo'n rode vlek. Toen heb ik mijn kanon aangezet en zag ik de bui links en rechts uit elkaar vloeien".

Een aarbeienveld | Flickr | Vegan Feast Catering

Sceptisch

Onze weerman Peter Kuipers Munnike is wat minder overtuigd: "Ik ben er vrij sceptisch over, maar ik sluit niet uit dat het effect kan hebben. De hagelstenen zouden door het kanon kunnen smelten of kleiner worden, waardoor ze uiteindelijk minder schade aanrichten. Maar dat je op de radar kan zien dat de buien door zo'n kanon links en rechts uit elkaar vloeien, dat lijkt me sterk".

Volgens de boer kan de bui ook uit elkaar zijn gevloeid omdat 'ie eerst over Eindhoven heen kwam. "Zo'n warme stad kan de bui ook uit elkaar drijven".

Het doel van het kanon is om van hagel regen te maken, zegt de boer. "En ja, je hebt liever regen dan hagel, want een aardbei met een gat, daar zit niemand op te wachten", aldus de boer.

Het betreffende hagelkanon | Inopower

Zeecontainer met kachelpijp

Het kanon is trouwens geen traditioneel kanon, maar een zeecontainer waar een kachelpijp op is geplaatst. Als de boer het kanon aanzet, wordt er warme lucht naar hogere luchtlagen geduwd. Met deze lucht moet de hagelbui dan smelten/uit elkaar vloeien. Het kanon maakt wel een hoop lawaai. De knallen van boer van Gennip waren tot in Veghel te horen, en dat is ruim 10 kilometer verderop.

Het verkopen van hagelkanonnen schijnt trouwens een lucratieve business te zijn: de Belgische hagelkannonenverkoper Inopower heeft in heel Europa al zo'n 250 kanonnen verkocht.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl