NOS NieuwsAangepast

Klagen over bindend studieadvies

De LSVb opent vandaag een meldpunt voor studenten met klachten over het bindend studieadvies (BSA). "Studenten kunnen momenteel nergens terecht met hun bezwaren, terwijl het volgende studiejaar al bijna begint", vindt het LSVb.

Negatief bindend studieadvies betekent stoppen met je opleiding. Stel: je vindt het BSA van je hogeschool of universiteit onterecht, dan maak je bezwaar bij de examencommissie van je onderwijsinstelling. Maar wat nou als die allemaal op vakantie zijn? En je op 1 september door wil en moet met je studie? Volgens de LSVb lopen veel studenten daar tegenaan.

Haast

De LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) kreeg er de afgelopen weken al tientallen klachten over, vertelt voorzitter Tom Hoven.

Als je op 1 september door wil met je studie is een snelle uitspraak van je examencommissie logischerwijs belangrijk. Van Hoven: "We horen over examencommissies die op vakantie zijn tot eind augustus. Ze hebben een uitspraaktermijn van zes weken, dus dat betekent dat er eigenlijk pas ergens in oktober een uitspraak komt. Dat is natuurlijk veel te laat als colleges weer op 1 september beginnen."

Ziek of familieproblemen

De studenten starten hun bezwaarprocedure omdat ze vinden dat hun (negatieve) BSA niet terecht is. Veel van hen vinden dat hun verzachtende omstandigheden niet genoeg meetellen.

"Ze hebben bijvoorbeeld te maken gehad met ziekte of familieproblemen, waardoor ze te weinig studiepunten hebben gehaald", legt Van Hoven uit. "Normaal gesproken worden die omstandigheden meegenomen in het BSA, maar we hebben het idee dat het dit jaar minder gebeurt."

"Natuurlijk horen we dat soort verwijten van studenten ieder jaar, maar we hebben het idee dat het dit jaar veel meer speelt dan andere jaren", zegt LSVb-voorzitter.

Wat doet de LSVb?

De LSVb inventariseert de klachten en stapt naar de onderwijsinstellingen waar over geklaagd wordt. "We willen kijken of we de problemen direct met hen kunnen oplossen", zegt Van Hoven. Daarnaast willen ze overleggen met de overkoepelende onderwijsorganen. "Dan kijken we naar hoe we dit voortaan kunnen voorkomen."

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl