NOS NieuwsAangepast

Gaza: (weer) bestand

Israëlische soldaten zwaaien met hun vlag als ze zich terugtrekken van de Gazastrook - ANP

In de Gazastrook wordt sinds vanochtend zeven uur niet meer gevochten: er is een wapenstilstand ingegaan tussen Israël en Hamas. Het bestand moet drie dagen duren. In die tijd wordt er in Egypte onderhandeld over een definitief staakt-het-vuren.

Onze correspondent meldt dat net voordat het bestand inging, een enorme regen van raketten richting Israël is afgevuurd vanuit Gaza. De raketten zouden door Hamas zijn afgeschoten als vergelding voor het bloedbad dat is aangericht in Gaza.

Aan in ieder geval één van de eisen van Hamas voor een wapenstilstand is voldaan: Israël zegt alle troepen uit de Gazastrook te hebben teruggetrokken, omdat alle smokkeltunnels in de regio door het leger zijn vernietigd. De legerleiding zegt zeker 32 tunnels te hebben vernietigd die door militanten worden gebruikt voor smokkel en aanvallen op Israël.

Afwachten

Of het geweld in de Gazastrook de komende dagen echt stopt, valt nog maar te bezien. Alle eerdere wapenstilstanden in het conflict tussen Hamas en Israël werden steeds geschonden.

Palestijnse autoriteiten melden dat er de afgelopen weken zeker 1831 Palestijnen om het leven zijn gekomen en 9300 gewond zijn geraakt. De meeste Palestijnse slachtoffers zijn burgers. Aan Israëlische kant vielen 67 doden. De meesten van hen zijn militairen. Er kwamen 3 Israëlische burgers om het leven door raket- en granaataanvallen van Hamas.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl