NOS NieuwsAangepast

NOS op 3 Wekdienst 5 augustus

Verdachte moord Wiels trekt alles in Een van de verdachten van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft op de eerste dag van de rechtszaak al z'n bekentenissen ingetrokken. Volgens Elvis 'Monster' Kuwas zijn hij en z'n vrouw onder druk gezet om de moord te bekennen. Ook zegt hij dat de politie z'n vrouw geld heeft geboden in ruil voor een verklaring. Wiels werd vorig jaar mei doodgeschoten op een strand bij Willemstad. Na de moord op Wiels volgden bizarre gebeurtenissen elkaar snel op. Liquidaties, een dubieuze zelfmoord, afpersingen en een een oud-minister die in hongerstaking ging. De draad kwijt? We zetten de belangrijkste en meest opvallende gebeurtenissen voor je op een rij.

"Slimmer bouwen" Bij het bouwen van steden en dorpen moet meer rekening worden gehouden met het opvangen van regenwater na stortbuien, vindt de Deltacommissie. Dit weekend was er veel wateroverlast in Brabant en Limburg: op sommige plekken viel er honderd millimeter regen. Bij flinke regenbuien lopen straten en huizen nog te vaak onder water. Daarom moeten steden en dorpen meer regenwater gaan opvangen zegt de Deltacommissie. Bijvoorbeeld met groene daken of een wateropslag onder parkeergarages.

"Gruweldaden tegen Boko Haram" Het Nigeriaanse leger maakt zich schuldig aan grove mensenrechtenschendingen in hun strijd tegen terreurbeweging Boko Haram, zegt Amnesty International. De organisatie zegt veel getuigenissen en videobeelden te hebben die suggereren dat het leger regelmatig buitengerechtelijke executies uitvoert. Op een van de video's is te zien hoe van vijf jongens en jongemannen de keel wordt doorgesneden. Degenen die dat doen zien eruit als Nigeriaanse militairen en leden van milities die worden gesteund door de regering. Het Nigeriaanse leger zegt de beschuldigingen te gaan onderzoeken.

AZ: Alkmaar of Zaanstad? De rechtbank in Alkmaar doet vanmiddag om 14.00 uur uitspraak over de rechtszaak van de gemeente Alkmaar tegen AZ. De gemeente wil met rechtszaak voor elkaar krijgen dat het nieuwe AZ trainingscomplex in Alkmaar komt en niet in Zaanstad. De voetbalclub traint nu nog in Alkmaar.

Gaza: bestand Israël en Hamas zijn akkoord gegaan met een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren. Het tijdelijke bestand ging vanochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd in. Het bestand moet drie dagen duren. Het Israëlische leger zegt nog voor het begin van het bestand al de troepen te hebben teruggetrokken uit de Gazastrook.

Onze correspondent Monique van Hoogstraten voor de laatste ontwikkelingen in de Gazastrook.

De zon schijnt geregeld en het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt zo'n 23 graden. Morgen neemt de kans op regen toe. Maar er is ook nog zon: de rest van de week blijft de temperatuur in de buurt van de 23 graden.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl