NOS NieuwsAangepast

Hamas: wij hebben Hadar niet

Hadar Goldin

Nog altijd is Hadar Goldin, een Israëlische luitenant, vermist in de Gazastrook. Het is onduidelijk wat er is gebeurd: Israël zegt dat Hamas de 23-jarige man heeft gevangengenomen. Hamas zegt dat de Israëlische militair is aangevallen door hun eigen strijders, maar dat iedereen daarna is omgekomen bij een Israëlisch bombardement.

De luitenant was op zoek naar tunnels van Hamas bij de stad Rafah. Israël voert al weken een offensief om tunnels in de Gazastrook te vernietigen, omdat Hamas-strijders via die weg makkelijk Israël kunnen binnenkomen en aanvallen. De twee andere militairen waarmee Goldin aan het zoeken was, kwamen om het leven.

Op het moment van de verdwijning van de militair was er net een staakt-het-vuren. Israëlische militairen begonnen daarna al snel weer met zware beschietingen. Het eindigde in een bloedige dag: na zware bombardementen op de stad Rafah in de Gazastrook kwamen er zeker zeventig Palestijnen om het leven.

Tank van het Israëlische leger aan de grens met de Gazastrook | AFP

Code rood

"De ontvoering van een militair is voor het Israëlische leger code rood", vertelt correspondent Lucas Waagmeester. "Dan is er veel geoorloofd." Het trauma van Gilad Shalit is in Israël nog vers: deze militair werd in 2011 voor 1000 Palestijnse gevangenen geruild. De Palestijnen werden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever met een groot feest onthaald, tot woede van veel Israëliërs.

Lucas ziet het verdere verloop van de strijd somber in: "Hamas had Israël niet harder kunnen treffen. Het is echt iets wat bepalend is voor het verdere verloop van dit conflict. Het wantrouwen is tot een absoluut dieptepunt gezakt."

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl